« »

Historiskt FN-beslut: förbud mot kärnvapen förhandlas 2017

2016-10-28

Det är en historisk dag!

I natt röstade staterna i FN:s generalförsamling igenom ett historiskt beslut. Förhandlingar om ett internationellt avtal som förbjuder kärnvapen ska genomföras nästa år, vilket vi länge arbetat för.

Att förhandlingar nu ska inledas hade aldrig varit möjligt om inte civilsamhället drivit processen framåt tillsammans med kärnvapenfria stater. Vi kommer att följa kärnvapenförhandlingarna nästa år. Den historiska chans vi nu har att en gång för alla förbjuda kärnvapen får inte gå förlorad. Avtalet måste bli starkt, kärnvapenfria stater måste stå emot den press som kärnvapenstaterna nu utövar för att stoppa förbudet.

Sverige röstade ja och nu måste regeringens linje bli tydlig. Det är tuffa förhandlingar som väntar i vår och Sverige får inte låta sig tystas av kärnvapenstater.

Svenska Läkare mot Kärnvapen, SLMK och Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet har under en lång tid arbetat för ett förbud mot kärnvapen tillsammans med kampanjen ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) som samlar över 400 organisationer i närmare 100 länder.

Läs mer i vårt pressmeddelande.

TAGS →
 

© 2015 IKFF | Alla rättigheter reserverade | Om hemsidan | webbansvarig