Fred och Frihet

Demokrati i militariseringens tid

Allt detta händer hos oss medan många tittar åt ett annat håll. Eller tänker att detta inte händer här. Turligt nog finns det de som inte tittar bort. Det kallas folkrörelsen.

I detta nummer kan du läsa om våldsamma maskuliniteter, hur försvarsmakten skapar “den unga” målgrupp de vill nå i och med den återinförda värnplikten med frågor som “Kan man ha mens i fält?” och frågor kring demokrati och påverkan i vår tid.

Ladda ner Fred och Frihet nr 2-3 2018

Verktyg för Fred

Plötsligt stod det fruktstånd ute på gatorna. I Kaduna, där hon bor, var detta konstigt. Ingen brukade sälja frukt just där. När borden blev fler och fler rapporterade hon det till polisen, som inte tyckte att det var något att bry sig om. Borden försvann men dök upp igen, och hon rapporterade. Först efter tredje gången, när borden hade blivit än fler och närmade sig polisstationen, reagerade myndigheterna. De kom fram till att det var Boko Haram som sålde vapen under borden och planerade för en attack.

Ladda ner Fred och Frihet nr 1 2018

Kärnvapen och Nobels fredspris

“Kvinnor har drivit denna kamp genom decennier. Det är på deras axlar vi står för att göra det som vi fick höra var omöjligt.”

2017 kommer var året då vi förbjöd kärnvapen och då den norska Nobelkommittén meddelade att ICAN, den internationella anti-kärnvapenkampanj som IKFF är med och driver, tilldelats Nobels fredspris. Varför och hur?

Ladda ner Fred och Frihet nr 4 2017

Fredsaktivister jorden runt

Möt kvinnorna som organiserar sig för att förändra världen!

Människors längtan efter demokratiskt utrymme är en kraft som är svår, för att inte säga omöjlig, att övervinna. Folk vill helt enkelt engagera sig i sina samhällen och de kommer att göra det oavsett om det innebär att de riskerar sin säkerhet, sin frihet och till och med sina liv.

Ladda ner Fred och Frihet nr 2-3 2017

Agenda 2030 – Världens största grupparbete

»Låt oss värdera vårt välstånd utifrån vad vi har kvar på jorden, i stället för i termer av hur snabbt vi plundrar den. Låt oss minska energislukande aktiviteter för att i stället utöva sådana som sätter ett lättare fotavtryck: Förundran. Kärlek, vänskap. Konst, musik, hantverk. Det är det som ett ›ekologiskt tänk‹ handlar om. Inte om att skaffa en elbil eller köpa fairtradechoklad. Den mest ekologiska tröjan är den oköpta tröjan. Den mest miljövänliga resan är den inre resan, vad SJ än påstår.«

– ur boken »gratislunchen« av Therese Uddenfeldt.

Ladda ner Fred och Frihet nr 1 2017

Nato och kärnvapen

»Det militaristiska tänkandet får oss att tro att det bästa sättet att möta osäkerhet och aggressivitet är att gå ännu längre ner på den militaristiska vägen och tolka alla hot som direkta hot mot dig själv. Vad vi missar i den här analysen är att mer militarism bara gör oss ännu mer osäkra.«

– Cynthia Enloe, professor i statsvetenskap

Ladda ner Fred och Frihet nr 4 2016

Kvinnor på flykt

Analysen som politiken glömde, eller valt att inte se.

Kvinnor som flyr från krig, från män och från klimatförändringar. Trots att flykten sker på helt olika grunder har alla forskare och experter som vi intervjuat återkommit till samma sak: det är alltid kvinnorna som drabbas värst.

Ladda ner Fred och Frihet nr 2-3 2016

 

Att förebygga konflikter

Folkmordet i Rwanda. Kriget i Bosnien-Herzegovina. Framväxten av IS. Katastrofen i Syrien. Exemplen finns både i historien och i den dagliga nyhetsrapporteringen. Bomberna som faller i fredens namn. Intresset att försöka lösa konflikter som väcks till liv först när allt annat än militära insatser tycks uteslutet. FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan har kallat militär intervention för det dyraste och farligaste sättet att försöka lösa en konflikt på. Men trots FN:s insikter och fredsrörelsens försök att visa på alternativ har konfliktförebyggande arbete ständigt mötts med både ointresse och misstro. Vad kan det bero på?

Ladda ner Fred och Frihet nr 1 2016

Feminism i FN? 15 år med 1325

Sedan hände något som kom att förändra allt. Två flygplan flög in i World Trade Center i New York och USA:s president George W Bush förklarade krig mot terrorismen. I ett slag försvann all medvind för kvinnors rättigheter. Från och med nu hade kvinnor en plats i den politiska retoriken: som passiva offer vilka behövde skydd.

Utdrag ur Fred och Frihets temanummer om feminism i FN då resolution 1325 firade 15 år.

Ladda ner Fred och Frihet nr 4 2015

Världens farligaste kvinnor – IKFF 100 år

I detta nummer får du ge dig ut på en resa genom 100 år av fredsarbete. Vi har samlat några av alla händelser i IKFF:s historia, från 1915 till idag. Att sätta sig in i en sådan rik historia är utmanande då berättelserna är så otroligt många. Men det är också inspirerande. Den visar att kvinnor alltid har gjort motstånd, varit aktörer, trots att vi inte fått läsa om det i historieböckerna. Världen har förändrats men inte våra mål. Krig och förtryck råder fortfarande liksom kampen för fred. Motståndet mot fredsrörelsen är fortfarande starkt. När arbetet blir tungt är det tröstande att ha en 100 årig kamp i ryggen.

Ladda ner Fred och Frihet nr 2-3 2015

 

© 2015 IKFF | Alla rättigheter reserverade | Om hemsidan | webbansvarig