Blogg: Jubel när Sverige tog ställning för ett förbud mot kärnvapen! - IKFF
Hem » Nedrustning » Kärnvapen » Blogg: Jubel när Sverige tog ställning för ett förbud mot kärnvapen!

Blogg: Jubel när Sverige tog ställning för ett förbud mot kärnvapen!

Hurraropen har varit många sedan utrikesminister Margot Wallström igår kom med ett efterlängtat besked: Sverige stödjer förhandlingar om ett kärnvapenförbud.

Ni som följer oss vet att IKFF och Svenska Läkare mot Kärnvapen har arbetat för detta under flera års tid. Äntligen får vi utdelning! Den globala rörelsen mot kärnvapen har på senare år starkt mobiliserat aktivister, experter, forskare och stater och förändrat hela samtalet om kärnvapen i internationella nedrustningsfora. Från att handla om teknikaliteter och möten som gav allt mindre resultat har det globala civila samhället lyckats sätta kärnvapens katastrofala humanitära konsekvenser högst upp på dagordningen. Det är ett enormt arbete som möjliggjort handling. Kärnvapen är det enda massförstörelsevapen som ännu inte är förbjudet i internationell rätt. Det tänker vi ändra på!

Just nu pågår ett FN-möte i New York där en resolution lagts fram om att förhandlingar om ett förbud mot kärnvapen ska inledas 2017. Vi som envetet drivit frågan i Sverige gläds nu åt att Margot Wallström äntligen har gett sitt stöd till en förbudsprocess.

namnlost-1

”Thanks to all our awesome ICAN Sweden campaigners for getting their goverment on board the Ban Express!” – ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons).

Reaktionerna kom snabbt, de ramlade in igår via sociala medier och till våra inkorgar och vi är långt ifrån ensamma om att stödja regeringens beslut. Våra kanadensiska kollegor inom den globala kampanjen ICAN (genom vilken vi driver arbetet för ett förbud mot kärnvapen tillsammans med 400 organisationer runt om i världen) skriver att Sveriges beslut är viktigt för diskussionen i Kanada, eftersom Kanadas premiärminister också vill driva en feministisk utrikespolitik. Från kollegor i Bryssel kommer hälsningar om att Wallströms ställningstagande bidrar till att öka trycket på frågan i EU-parlamentet som nu diskuterar kärnvapen.

Organisationen för afrikanska läkare som arbetar för kärnvapennedrustning skriver på Twitter: ”Tack Margot Wallström och UD:s nedrustningsenhet för att ni stödjer ett förbud mot kärnvapen! Välkomna till rätt sida av historien”. Greenpeace Sverige twittrar: ”Vad bra att svenska regeringen tar ställning för ett förbud mot kärnvapen!”. Den rådgivande kommissionen till Kyrkornas världsråd skickar också tack till Margot Wallström och UD:s nedrustningsdiplomater. Kyrkornas världsråd samlar över 340 medlemsorganisationer från över hundra länder med omkring 400 miljoner medlemmar. Röda Korset twittrade igår: ”Bra beslut av Sverige att ställa sig bakom kravet på ett förbud mot kärnvapen. En kärnvapenfri värld är en säker värld.”

cvdmxujxyaa9yyy-jpg-large

Nyheten har även plockats upp av flera tidningar i Norge och våra norska kollegor ser hur Sveriges besked ökar trycket på den norska regeringen att leverera i nedrustningspolitiken. Organisationen Nej till atomvapen skriver på Twitter: ”Sverige tar ansvar i FN mot kärnvapen. Norge och utrikesminister Børge Brende är fortsatt irrelevanta och står vid sidlinjen i FN:s generalförsamling.”

IKFF har arbetat för kärnvapennedrustning sedan bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki 1945. Nu har vi tagit ett stort kliv framåt. Med generationer av aktivister i ryggen och kollegor över hela världen som jublar och blir stärkta i sitt arbete.

Det är svårt att inte också tänka på de kärnvapenöverlevare som vigt sina liv åt att arbeta för en värld fri från kärnvapen. De som vittnar om sina fasansfulla upplevelser. Överlevarna blir allt färre. En av dem är Setsuko Thurlow som var 13 år när bomben släpptes över Hiroshima. Hon såg sitt 4 år gamla syskonbarn dö i svåra plågor. Idag skickade hon ett brev till Margot Wallström och tackade för att Sverige tagit ställning.

Kritik?

I den svenska politiska debatten har Liberalernas Allan Widman riktat kritik mot Wallströms ställningstagande för att förbjuda kärnvapen. ”Om man nu ändå har insett att vi är i behov av ett skydd från västvärlden så känns det väldigt märkligt att kritisera befintligheten av kärnvapen i väst, vilket man gör genom att ta ställning för den här resolutionen”, tycker Widman. Ett förbud mot kärnvapen handlar dock inte om att bara kritisera de kärnvapen som finns i väst – processen handlar om att bygga upp ett globalt avtal mot kärnvapen för att förändra normer och skapa ett nytt tryck för nedrustning av alla kärnvapen. Massförstörelsevapen ska vara illegala och illegitima!

Mer positiva tongångar kommer från Kerstin Lundgren från Centerpartiet. Lundgren ger det efterlängtade beskedet att Centerpartiet är för att inleda förhandlingar och lägger till att ”det viktigt att det görs på ett bra sätt för att vi ska vara fortsatt positiva. Det är viktigt att det här inte tas till intäkt för att försvaga NPT eller att det ska bli en protestresolution”. NPT (icke-spridningsavtalet mot kärnvapen) har hotats bland annat på grund av att kärnvapenstaterna inte levt upp till sina skyldigheter att rusta ned. IKFF har ofta lyft fram ett kärnvapenförbud som ett sätt stärka NPT genom att sätta humanitär rätt, mänsklig säkerhet och ökat tryck för nedrustning i centrum.

Moderaterna ifrågasätter om beslutet har beretts tillräckligt. Vi som arbetat med den här processen sedan 2012 kan vittna om att UD vid otalet gånger hänvisat just till att frågan bereds. Det var svaret under Carl Bildts (M) tid, och det har varit svaret från den nuvarande regeringen. Beredning i all oändlighet har vi känt ibland. Under det senaste året har folkrätts- och nedrustningsdelegationens arbete setts som del av den beredningen, där IKFF:s generalsekreterare är en av representanterna.

Så vi är nog benägna att hålla med kärnvapenforskaren Kjølv Egeland vid Oxfords universitet när han skriver på Twitter efter gårdagens beslut: ”Sweden will apparently vote ”yes” on the ban resolution. At least they cannot be faulted for not having thought it through…”

I grund och botten är frågan enkel: vill Sverige förbjuda det mest destruktiva massförstörelsevapen som finns eller inte? Igår svarade regeringen ja, och skrev därigenom in sig på rätt sida historien.

Ett citat från en ICAN-aktivist får avsluta denna blogg: ”Thank heavens for a courageous and sensible Foreign Minister! Her decision would make Alva Myrdal very proud!”

Relaterade artiklar