Det kan uppfattas vara en omöjlig uppgift att uppnå fred i ett samhälle där osäkerhet och aggression är dominerande. Men även om det krävs mycket arbete är det möjligt att uppnå fred, även i länder präglat av väpnade konflikter. Ett steg i denna riktning är att synliggöra orsaker till att konflikten fortsätter. En av dessa orsaker är patriarkala strukturer där maskulinitet kopplas till våld, makt och kontroll.
Internationella IKFF (WILPF) och MenEngage Alliance har tillsammans startat ett initiativ som undersöker en militariserad maskulinitet. Hittills har detta resulterat i en dokumentär, en fototävling, poddar och texter i form av rapporter, analyser och forskningsartiklar.
Power on Patrol – dokumentär om militariserad maskulinitet
I dokumentären Power on Patrol undersöks maskulinitet kopplat till våld, makt och kontroll i länder där konflikter är ett faktum. Hur tar det sig uttryck? Manliga allierade och kvinnorättsaktivister berättar om sitt arbete på vägen mot fred. Dokumentären utspelar sig i Afghanistan, Colombia, Demokratiska Republiken Kongo och Kamerun, som alla är präglade av våldsam konflikt och patriarkala strukturer.
Fördjupande rapport
Men, Masculinities and Armed Conflict: Findings from a four country study by the Women’s International League for Peace and Freedom är en rapport som sammanfattar forskning utförd i Afghanistan, Colombia, Demokratiska Republiken Kongo och Kamerun. Genom att söka sig tillbaka i historien är det möjligt att se hur konflikter under den senare halvan av 1900-talet kan kopplas till de konflikter som pågår idag. Krig och våld är inte enstaka händelse med en början och ett slut. Rapporten går igenom en rad frågor, från vapen som en symbol på maskulinitet, till trauma orsakat av krig.