Organisation
Så här styrs vår organisation.
Nationellt
IKFF Sverige är en medlemsorganisation. Vårt högsta beslutande organ är den nationella kongressen som möts vartannat år. Där utser medlemmarna genom sina ombud en nationell styrelse som leder organisationen fram till nästa kongress. På kongressen antas även ett handlingsprogram som ligger till grund för föreningens arbete.
IKFF har ett nationellt kansli som drivs av generalsekreteraren med personal på uppdrag av förbundsstyrelsen.
Lokalt
IKFF:s lokalkretsar samlar medlemmar inom ett avgränsat geografiskt område för lokalt opinions- och påverkansarbete. Lokalkretsarna är egna juridiska personer och har rätt att skicka ombud till kongressen för att besluta om IKFF:s styrning och verksamhet.
Internationellt
IKFF Sverige är en del av Women’s International League for Peace and Freedom, WILPF. WILPF högsta beslutande organ är den internationella kongressen som möts vart tredje år. Som nationell sektion deltar IKFF Sverige i den internationella kongressen genom valda ombud. Den internationella kongressen fastställer organisationens internationella program och utser en styrelse som leder arbetet fram till nästa kongress.
Förbundsstyrelsen
IKFF:s förbundsstyrelse 2023-2025 valdes av IKFF:s nationella kongress den 14 maj 2023.
Kontakt: styrelsen@ikff.se
Här hittar du våra styrelseledamöter
Ordförande
Desirée Sterner
Vice ordförande
Linnea Håkansson
Styrelseledamöter
Amanda Hedman Rojas, kassör och internationell representant
Ellinor Chamoun, internationell representant
IInes Turunen
Johanna von Kraemer-Elmqvist
Lisa Palm
Lovisa Salomonsson
Sofie Holmberg
Suppleant
Begard Yunis
Victoria Gonzalez
Revisor
PwC
Om våra styrelseledamöter
Desirée Sterner, ordförande
Desirée har omfattande erfarenhet av föreningsarbete och organisationsutveckling. Hon har ett väl utvecklat strategiskt tänkande vad gäller medlemsorganisationer som IKFF. Under föregående mandatperiod var Desirée kassör och är därmed insatt i både IKFF:s arbetsutskott och ekonomiska förehavanden. Desirée har även erfarenhet av IKFF:s nordiska och internationella samarbeten. Under tiden som kassör gjordes också ett omfattande arbete med att gå igenom rutiner och arbetsordningar inom organisationen, i vilket Desirée var drivande.
Linnea Håkansson, vice ordförande
Linnea är utbildad jurist med erfarenhet av att arbeta med WILPF och ICAN i flera FN processer. Hon har ett stort intresse för fred, internationella relationer och mänskliga rättigheter. Till vardags arbetar Linnea på RFSU:s internationella enhet med policyfrågor inom FN-systemet och har tidigare arbetat på justitiedepartementet och en global kvinnorättsorganisation i Genève. Linnea har även erfarenhet av ekonomisk styrning, arbetsgivarkunskap och svensk politik från henne tidigare styrelseuppdrag i organisationen Fatta som arbetat för införande av samtyckeslagen i Sverige.
Styrelseledamöter
Amanda Hedman Rojas, kassör och internationell representant
Amanda har starkt intresse och kunskap i feministisk säkerhet och har tidigare erfarenhet av att arbeta på Kvinna till Kvinna. Idag arbetar hon på en våldsförebyggande insats i en barnrättsorganisation där fokuset är att förebygga sexuellt våld mot barn och unga. Utöver kanslierfarenhet i att arbeta gentemot en styrelse, så har Amanda även styrelsevana från Amnesty ungdomsgrupp, Utrikespolitiska förbundet samt RFSU Stockholm. Som styrelseledamot har hon tidigare lett organisationer som har en och upp till 23 anställda, som innebär en rad olika ansvarsområden och beslut som berör arbetsmiljö, löner, rekrytering, hållbart engagemang mm. Hon har även erfarenhet av ekonomisk styrning och finansiering i olika grad varit central samt vana i att söka medel och hitta finansiärer för projekt och att förvalta de pengar som finns. Hon har även kunskap i och erfarenhet av bidrag och stöd till civilsamhällsorganisationer genom sitt tidigare arbete i Sida.
Ellinor Chamoun, internationell representant
Ellinor sitter i IKFF:s förbundsstyrelse sedan 2021 och har bland andra styrelseuppgifter arbetat i styrelsens internationella arbetsgrupp och arbetsgruppen mot rasism. Ellinor Chamoun har studerat Freds- och utvecklingsstudier vid Linnéuniversitetet i Växjö. Ellinor bor i Stockholm och är anställd på Amnesty Sverige. Hon har stor kunskap om föreningsarbete och organisering.
Johanna von Kraemer-Elmqvist
Johanna har arbetet som skolledare i drygt 30 år, främst i sverigefinska skolor. Hon har arbetat ideellt sedan 2000 för Sveriges fem nationella minoriteters rättigheter och med andra frågor som berör dessa grupper. Hon har samarbetat med romska kvinnonätverket i Sverige och stöttat romska kvinnojourens arbete på olika sätt. Johanna har lång erfarenhet av organisationsutveckling och styrelsearbete och har också arbetsgivarerfarenhet.
Johanna är född i Finland, uppvuxen i Danmark och har bott i Sverige sedan 1975. Sedan ett år tillbaka bor Johanna i Västervik.
Sofie Holmberg
Sofie gick med i IKFF för 10 år sen efter att hon tagit examen i freds- och konfliktstudier. Med erfarenhet av att studera medie- och kommunikationsvetenskap tillträdde hon som praktikant på WILPF:s kontor i Genève 2016. Efter det har Sofie fortsatt arbeta med frågor som rör fred och mänskliga rättigheter inom en rad olika nationella och internationella ideella organisationer. Sofie ser att frågorna om långsiktig finansiering, hållbart engagemang och medial synlighet är tre viktiga områden för styrelsen att arbeta med kommande mandatperiod.
Lisa Palm
Lisa har arbetat inom den feministiska rörelsen på olika sätt de senaste tio åren. De senaste åtta åren har hon representerat Feministiskt initiativ i Stockholms kommunfullmäktige, varav fyra av dessa som gruppledare för partiet. Lisa har lång erfarenhet av styrelsearbete och organisationsutveckling och har också haft roller som innebär arbetsgivaransvar. Till vardags jobbar Lisa som opinionsstrateg för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks). Lisa bor i Stockholm. Lisa har samarbetat med IKFF i olika frågor genom åren. Senast i frågan om ICAN Cities Appeal, då hon drev frågan lokalt i Stockholm om att staden skulle ansluta sig till initiativet.
IInes Turunen
IInes har varit medlem i IKFF sedan 2021. Hon sitter i styrelsen för IKFF Göteborgskretsen sedan januari 2022. Säkerhetspolitik är ett stort intresse för Iines sedan hon studerade och tog sin master i statsvetenskap och skrev sin slutuppsats om den säkerhetspolitiska retoriken i Norden vad gäller Ryssland. Hon har också arbetat som praktikant med dessa frågor inom statsförvaltningen. I o med sitt intresse för att lära sig mer om dessa frågor ur ett feministiskt perspektiv valde hon att engagera sig inom IKFF.
Iines har också studerat kurser i framtidsforksning och i samband med detta också studier i organisationsutveckling.
Lovisa Salomonsson
Lovisa jobbar för tillfället för UN Women med kommunikation inom den humanitära responsen och Women, Peace and Security agendan och bor därmed i Chisinau, Moldavien. Hon har en kandidatexamen i freds- och utvecklingsstudier och en masterexamen i utvecklingsstudier och har ett särskilt intresse inom frågan om könsnormer i efterkrigstid och militariserade maskuliniteter. Hon har varit praktikant på IKFF:s kansli under våren 2022 och sen dess varit med på demonstrationer tillsammans med IKFF, deltagit under fredsfika och skrivit för Fred och Frihet. Tidigare har hon varit engagerat i Amnesty och Feministiska Samhällsstudenter.
Suppleanter
Begard Yunis
Begard sitter i IKFF förbundsstyrelse sedan 2021. Hon är ordförande i Göteborgskretsen IKFF. Begard har flera års erfarenhet av organisationsarbete bl. a med uppdrag för olika fredsorganisationer under sin tid i Irak. Begard arbetar som studiehandledare för modersmålsundervisning och utöver svenska och engelska talar hon både kurdiska och arabiska. Begard har egna erfarenheter av hur det är att leva med och under krigsförhållanden.
Victoria Gonzales
Victoria Gonzales sitter i IKFF:s förbundsstyrelse sedan 2021 och har även tidigare suttit i styrelsen för IKFF Sverige. Hon är aktiv i Växjökretsen sedan flera år tillbaka och sitter i den lokala IKFF styrelsen. Victoria har lång erfarenhet av fredsarbete. Hon har sitt ursprung i Bolivia, har ett stort kontaktnät och omfattande erfarenhet av samarbete med olika aktörer. Victoria har varit ordinarie ledamot i styrelsen, men önskar vid omval ställa upp som suppleant.
Valberedningen
Kontakt: val@ikff.se
Daniella Johnsson (sammankallande)
Mir Grebäck von Melen
Fanny Wellén
Styrdokument
Här hittar du våra styrdokument som stadgar och policys.
Styrdokument
Stadgar
Handlingsprogram 2023-2025
Antikorruptionspolicy
Arbetsordning
Insamlings- och finansieringspolicy
Kommunikationspolicy
Manifest
Medlemspolicy
Miljö- och klimatpolicy
Placeringspolicy
Redaktionell policy för Fred & Frihet
Riktlinjer för styrelsemedlemmars resor
Systersektionspolicy
Uppförandekod
Protokoll IKFFs kongress 2023
Verksamhetsberättelser
Här hittar du våra verksamhetsberättelser.
Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2023.
Ladda ner.
Verksamhetsberättelser och årsredovisningar
Effektrapporter
Uttalanden
Här hittar du uttalanden som gjorts av IKFF:s högsta beslutande organ, kongressen.
Våra uttalanden
2023-05-14 Uttalande: IKFF fördömer Rysslands invasion av Ukraina
2023-05-14 Uttalande: IKFF motsätter sig ett svenskt Natomedlemskap
2023-05-14 Uttalande: IKFF står i solidaritet med kvinnor i Afghanistan och Iran
2023-05-14 Uttalande: IKFF kräver stopp på miljöundantag för krigsövningar
2021-04-25 Uttalanden: Kopplingen mellan militarism, miljöförstöring och klimatförändringar måste erkännas
2021-04-25 Uttalande: En mer holistisk politik för kvinnor, fred och säkerhet
2021-04-25 Uttalande mot polarisering, rasism och andra våldsamma sociala system
2021-04-25 Uttalande: En intersektionell feministisk fredsrörelse
2019-04-07 Uttalande: val till Europaparlamentet – stå upp mot nationalismen
2019-04-07 Uttalande: IKFF kräver att Sverige signerar FN-s kärnvapenkonvention
2019-04-07 Uttalande: Försvarsmaktens övningar är ett hot mot fred och miljö
2019-04-07 Uttalande: 100 år av fred, frihet och feminism
2017-04-09 Uttalande om militärt samarbete och vapenexport till Colombia
2017-04-09 Uttalande om militariseringen av Vättern
2017-04-09 Uttalande om militärövningen Aurora 17
2017-04-09 Uttalande angående attacken i Stockholm
2015-05-24 IKFF:s kongress fördömer militariseringen av norra Sverige
Nätverk
Nedan hittar du de nätverk och paraplyorganisationer som IKFF är medlem i.
Nätverk
ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) är den internationella kampanjen för avskaffandet av kärnvapen. 2017 tilldelades ICAN Nobels fredspris för sitt arbete med att uppmärksamma kärnvapens humanitära katastrofer och sina banbrytande insatser för att uppnå ett förbud mot kärnvapen i FN.
Campaign to Stop Killer Robots lanserades 2013. Helt autonoma vapen, även kallade ”killer robots”, är under utveckling. Sådana vapen skulle på egen hand kunna välja ut mål och attackera utan någon form av mänsklig inblandning. Kampanjen består och drivs av en internationell koalition av organisationer som driver att ett förbud mot helt autonoma vapen ska antas redan innan de sätts i bruk.
CONCORD Sverige är en plattform för över 50 civilsamhällesorganisationer vars uppdrag är att bedriva informations- och påverkansarbete om EU:s utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik, med fokus på minskad fattigdom.
ForumCiv är en partipolitiskt och religiöst obunden biståndsorganisation med runt 160 medlemmar. Våra medlemmar är biståndsaktörer i det svenska civila samhället och tillsammans arbetar vi med människors rättigheter och möjliggör ett starkt folkligt deltagande världen över. Arbetet handlar om att ge människor möjlighet att gå samman för att hävda sina rättigheter och ta makten över sina liv, då kan demokratin utvecklas, resurserna fördelas mer rättvist och fattigdomen minskas.
Globalportalen drivs av ForumCiv och består av flera världsförbättrande svenska biståndsorganisationer, studieförbund och folkhögskolor. Gemensamt för alla är att de jobbar med globala frågor, vill bidra till världens utveckling och inspirera människor till att engagera sig.
Svenska nätverket mot klustervapen är medlem i det internationella nätverket Cluster Munitions Coalition och arbetade framförallt med påverkans- och informationsarbete och för att bl.a. den svenska regeringen skulle ratificera konventionen om klustervapen, Convention on Cluster Munitions, vilket den svenska regeringen gjorde 3 december 2008.
Svenska nätverket för kärnvapennedrustning består av ett antal ideella föreningar som arbetar för fred och nedrustning. Nätverket sprider information om kärnvapen och arbetar för att skapa opinion för att dessa vapen skall avskaffas.
SANSA (Swedish Action Network on Small Arms) är ett nätverk av svenska organisationer som tillsammans arbetar för ökad kunskap om spridningen av lätta vapen både i Sverige och internationellt. SANSA:s mål är att verka för minskad tillgång och ökad kontroll av lätta vapen.
Svenska FN-förbundet arbetar för att föra samman individer och organisationer i ett gemensamt arbete för ett bättre och starkare FN. FN-förbundet grundades 1957.
Svenska nätverket för DR Kongo består av organisationer i Sverige som arbetar med frågor kopplade till DR Kongo.