Nobels fredspris 2016 tilldelas Colombias president Juan Manuel Santos för hans arbete med den colombianska fredsprocessen som efter fyra års förhandlingar mellan regeringen och FARC-gerillan resulterat i ett underskrivet fredsavtal. Nobelkommittén säger att priset även ska ses som ett uppmärksammande av och stöd till hela det colombianska folket, inte minst företrädare för krigets offer.
Den blodiga konflikten som startade för över 50 år sedan har kostat mer än 220,000 personer livet och försatt nära 6 miljoner människor på flykt. Fredsfirandet kom dock av sig i helgen då folkomröstningen inte godkände avtalet. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) ser vikten av att den colombianska fredsprocessen erkänns, men vill lyfta det arbete som IKFF:s sektion i Colombia och andra kvinnorättsaktivister bedrivit.
– Vi är fortfarande hoppfulla om en fredlig lösning. Kommitténs val får ses som ett pris för ett uppnått resultat, men även som en uppmuntran att fortsätta arbetet med att förverkliga freden i en kritisk tid för Colombia, säger Malin Nilsson, generalsekreterare för IKFF.
Trots att Nobelkommittén lyfter att priset ska ses som ett erkännande av hela det colombianska folkets strävan för fred, och de som representerat krigets offer, bekräftar årets val på många sätt den traditionella bilden av vilka som är huvudaktörer i en fredsprocess – männen med vapen.
– Det colombianska civilsamhällets kvinnorättsorganisationer är de som förtjänar detta pris. De har gjort ett fantastiskt arbete, inte bara genom att representera offer utan genom att vara drivande, starka nyckelaktörer som arbetat för att göra fredsavtalet rättvist och därmed hållbart. De har ofta mött stort motstånd och allvarliga hot i arbetet för att se till att en fredsprocess inletts, att kvinnor deltar och att kvinnors rättigheter kommit upp både på agendan och i avtalet. Det är anmärkningsvärt att Nobelkommittén väljer att inte lyfta det breda deltagandet från kvinnoorganisationerna som på många sätt varit banbrytande, säger Malin Nilsson.
IKFF Colombia har varit en av de många kvinnoorganisationer som drivit på för kvinnors rättigheter och deltagande. Deras arbete handlar på många sätt om att skapa en folklig förankring, vilket ökar chanserna för att fredsprocessen blir hållbar. IKFF Colombia är oroade för vad som nu kommer att ske, och de vittnar om röster som vill utnyttja situationen för att dra tillbaka de framsteg som gjorts för kvinnors rättigheter. Deras arbete för fred och kvinnors rättigheter fortsätter.
Elin Liss, kommunikationsansvarig IKFF
Telefon: 073-647 19 71
Mejl: elin.liss@ikff.se