Journalisten, liberalen och aktivisten Ingrid Segerstedt Wiberg var en stridbar kvinna med en unik personlighet och ett stort hjärta. Under sitt nästan hundraåriga liv engagerade hon sig för fred och mänskliga rättigheter, bland annat genom IKFF.
Under ett livesänt samtal mellan Christian Catomeris, aktuell med den första biografin om Ingrid Segerstedt Wiberg, och IKFF:s kommunikationsansvarige Elin Liss, pratar de om Ingrids gärning och betydelse, om IKFF idag och om behovet av personer som Ingrid. I samtal med Lisa Pelling.
Samtalet arrangerades av Arenagruppen.
Om boken Ingrid Segerstedt Wiberg – Den stridbara
Hon kallades för ”motvalls käring” och ”tuffast i stan”, och hyllades och prisades för sitt mod och sin integritet. Ingrid Segerstedt Wiberg var verkligen inte rädd för att utmana, även om det ofta innebar stora rubriker och löpsedlar. Bakom uppmärksamheten låg ett livslångt engagemang för fred och mänskliga rättigheter, och en unik personlighet.
I denna djupgående biografi, som sträcker sig över närmare hundra år, följer vi henne från blyg ung kvinna uppvuxen i skuggan av den berömde fadern, antinazisten och chefredaktören för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning Torgny Segerstedt, till hennes förvandling till orädd ledarskribent – den första kvinnliga i Sverige – och liberal riksdagspolitiker. Ingrid Segerstedt Wiberg var en socialliberal av en utdöd sort som inte ens i plenisalen drog sig för att utmana sitt eget parti. Hon ingick i starka partiöverskridande kvinnliga nätverk.
Ingrid Segerstedt Wiberg var en stridbar person som under sitt liv mötte både motstånd och motgångar, såväl i yrkesliv som i privatliv. Vad de flesta minns är dock hennes envisa engagemang för flyktingar och mot nazism.
Författare: Christian Catomeris
Förlag: Atlas, länk till boken.