Det är ett intensivt och spännande första utskott här i FN i New York. Många delegater beskriver det som det mest händelserika på länge, och flera resolutioner har lagts fram som handlar om nedrustning av kärnvapen. En av de mest intressanta resolutionerna har lagts fram av Sydafrika och beskriver förbudet och avskaffandet av kärnvapen som ett etiskt ansvar för alla stater – ett starkt språk som retat kärnvapenstaterna rejält. En ambassadör som deltagit i ett konsultationsmöte om den Sydafrikanska resolutionen beskrev diskussionerna i rummet som legendary.
Vårt fokus har dock legat på the Humanitarian Pledge, en viktig resolution som skulle tvinga staterna att ta konkreta steg framåt och börja diskutera hur ett potentiellt förbud mot kärnvapen skulle kunna se ut. Innan första utskottet inleddes hoppades vi att Sverige skulle ställa sig bakom resolutionen och ta en mer ledande roll i processen. Tyvärr har vi inte fått några sådana signaler under veckan som gått.
När vi igår diskuterade detta med utrikesminister Margot Wallström här i New York, försäkrade hon oss om att det är total nedrustning av kärnvapen som är målet. Men vi vet fortfarande inte vad det är som håller Sverige tillbaka från att ta en ledande roll i den starka rörelse för ett kärnvapenförbud som just nu leds av progressiva stater som Österrike och Mexiko tillsammans med civilsamhället.
Wallström och UD menar att frågan behöver genomlysas i en svensk folkrättsdelegation, men kan inte svara på när en sådan kommer att tillsättas eller vilka som kan tänkas ingå, än mindre när ett beslut i kärnvapenfrågan kan väntas. Men medan de är upptagna med att fundera på vilka personer som ska sitta med i diskussionerna jobbar de progressiva staterna hårt för att skapa de rätta förutsättningar för ett kärnvapenförbud.
Staterna är i princip uppdelade i två grupper, med Österrike och de andra progressiva länderna på ena sidan och kärnvapenstaterna och deras allierade på den andra. De senare menar att det internationella samfundet inte är redo att börja diskutera ett förbud ännu och att inga diskussioner kan inledas förrän samtliga kärnvapenstater är villiga att delta. Vi hoppas verkligen att Sverige inte väljer att alliera sig med dessa bakåtsträvande stater.
Vi kommer att vara på plats i några dagar till och gör vad vi kan för att påverka Sverige och de andra staterna i en positiv riktning men nu är det staterna som behöver ta vid och visa var de står. Omröstningen om resolutionerna inleds den 2 november och pågår hela den följande veckan. Vi kommer att följa omröstningen hemifrån och håller tummarna för bästa möjliga resultat.
Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF
Clara Levin, Svenska Läkare mot Kärnvapen