Vapenexport
Vapen kan inte bygga fred, och våld skapar inte säkerhet. Vapen är gjorda för att bruka våld, de är verktyg för att hota, skrämma, skada och döda. IKFF vänder sig både mot den svenska vapenexporten, och mot vapenindustrin som helhet. Resurserna som läggs på att utveckla, tillverka och marknadsföra vapen bör istället läggas på att förebygga väpnade konflikter, skapa trygga samhällen och fredliga relationer och metoder för konfliktlösning. Mer vapen i världen möjliggör mer våld och förtryck och försvårar utvecklingen av demokrati, mänskliga rättigheter och fredliga och inkluderande samhällen.
”[ … ] that all countries should, by such an international agreement, take over the manufacture of arms and munitions of war and should control all international traffic in the same. It sees in the private profits accruing from the great armament factories a powerful hindrance to the abolition of war.”
– IKFF:s internationella grundmanifest från 1915
Som ett steg för att minska skadan av den svenska vapenexporten arbetar IKFF för att Sverige ska upphöra med vapenexport till diktaturer och stater som deltar i väpnade konflikter eller kränker mänskliga rättigheter. Vi arbetar också för ökad transparens kring vapenexporten, så att de beslut som fattas ska kunna granskas, och med att uppmärksamma när täta band mellan myndigheter och vapenindustriföretagen gör att risken för korruption ökar.
FN:s internationella vapenhandelsavtal (ATT)
Sedan IKFF grundades år 1915 har vi arbetat för att reglera och därmed minska spridningen av vapen. Den 2 april 2013 antogs det internationella vapenhandelsavtalet Arms Trade Treaty (ATT) i FN:s generalförsamling. Inför och under förhandlingarna arbetade IKFF för att avtalet skulle innehålla ett särskilt kriterium om att stoppa vapenspridning som riskerar bidra till genusbaserat våld. Arbetet lyckades.
Lär dig mer
Svensk vapenexport
– Militära samförståndsavtal med Saudiarabien och kritik mot Sverige i FN.
I kapitel 4 i vår Impact report kan du läsa om hur IKFF sedan långt tillbaka kritiserat vapenexporten, sedan 2014 med argumentet att den inte är förenlig med en feministisk utrikespolitik. Genom att synliggöra denna målkonflikt bidrog IKFF till att stoppa förlängningen av Sveriges militära samförståndsavtal med Saudiarabien 2015, som berörde vapenexport, och såg till att Sverige fick kritik i FN när Sveriges efterlevnad av Kvinnokonventionen granskades.
Ladda ner kapitel 4 – Svensk vapenexport
Ladda ner hela Impact report (2020)
Att minska vapenspridningen
– Ett historiskt erkännande av vapenhandelns konsekvenser för kvinnors säkerhet.
I kapitel 3 i vår Impact report kan du läsa mer om hur vi lyckades få Sverige att ta ställning för att inkludera språk om att förebygga könsrelaterat våld i avtalet. Detta är en del av vår Impact Report som vi publicerade år 2020.
Ladda ner kapitel 3 – Att minska vapenspridning
Ladda ner hela Impact report (2020)
The Swedish arms trade and risk assessments: does a feminist foreign policy make a difference?
IKFF:s internationella nedrustningsprograms, Reaching Critical Will, rapport om hur effektiv kontroll över vapenhandel kan förhindra genusrelaterat våld. Även en fallstudie om Sverige, en av världens 15 största vapenexportörer, lanserades. Sverige lyfts fram som ett intressant fall eftersom vårt land är en stor vapenexportör som samtidigt ska driva en feministisk utrikespolitik. I rapporten lyfts flera exempel på svensk vapenexport till länder som på olika sätt kränker de mänskliga rättigheterna, inte minst kvinnors mänskliga rättigheter.
Ladda ner fallstudien om Sverige (2016)
Ladda ner hela rapporten (2016)