Stockholm: En feministisk utrikespolitik efter valet!

Lanseringsevent och paneldebatt – En feministisk utrikespolitik efter valet!

Tid: onsdagen den 7 mars kl. 09.00-10.30 (registrering och frukostmackor 08.30)

2014 lanserade Sverige sin feministiska utrikespolitik. Det var ett viktigt politiskt ställningstagande som har inneburit ökade satsningar inom utrikesförvaltningen och ett naturligt nästa steg för ett land som under många år fört en utvecklingspolitik med starkt fokus på jämställdhet. Samtidigt innebar det inte något dramatiskt politiskt skifte, utan snarare en förstärkning av en inriktning som funnits under många år. Svensk utvecklingspolitik har haft jämställdhet som ett prioriterat områden sedan 1996 och det har även funnits stor enighet i riksdagen om vikten av att arbeta för SRHR och kvinnor fred och säkerhet.

Inför valet 2018 hoppas vi att alla svenska partier ser mervärdet i att Sverige fortsätter vara det land som står upp för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter i alla internationella sammanhang. I ”Civilsamhällets deklaration för en feministisk utrikespolitik” som lanseras på eventet lyfter vi de största utmaningarna vi ser för det globala jämställdhetsarbetet just nu, samt våra rekommendationer för hur Sverige kan bidra till en positiv förändring med hjälp av en fortsatt feministisk utrikespolitik. I paneldebatten vill vi veta hur de olika partierna ser på en fortsatt feministisk utrikespolitik efter valet. Kommer alla partier vilja fortsätta föra en feministisk utrikespolitik under nästa mandatperiod? Hur skulle i så fall de olika partierna feministiska utrikespolitik skilja sig från varandra?

Program:

Välkomna – 5 min
Moderator Annie Reuterskiöld hälsar välkomna

Civilsamhällets deklaration för en feministisk utrikespolitik – 25 min
Representanter från CONCONRD Sveriges jämställdhetsarbetsgrupp presenterar de viktigaste utmaningarna och rekommendationerna från ”Civilsamhällets deklaration för en feministisk utrikespolitik”
Hans Linde, ordförande RFSU
Jenny Enarsson, jämställdhetsrådgivare Diakonia
Gabriella Irsten, politisk handläggare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet

Heidi Lampinen, Handläggare för IndustiAll Union to Union

Paneldebatt med partierna – 55 min
Riksdagsledamöter i utrikesutskottet från svarar på frågor om hur deras partier ser på en fortsatt feministisk utrikespolitik efter valet.
Maria Andersson Willner (S)
Sofia Arkelsten (M)
Kerstin Lundgren (C)
Yasmine Posio Nilsson (V)
Valter Mutt (MP)

Avrundning – 5 min

Anmäl dig här.


Upcoming Events


Past Events

 

© 2020 IKFF | Alla rättigheter reserverade | Om hemsidan | Webbansvarig