”Freden smäller inte högt” – tal av IKFF Växjös ordförande - IKFF
Hem » IKFF » ”Freden smäller inte högt” – tal av IKFF Växjös ordförande

”Freden smäller inte högt” – tal av IKFF Växjös ordförande

18–19 maj samlades IKFF:s medlemmar för samrådsmöte i Växjö, lokalkretsens ordförande Annika K Ströberg inledde dagarna med följande fredstal:

IKFF

Internationella – För att längtan efter fred finns i hela världen.

Kvinnoförbundet – För att mer än 1000 kvinnor tog sig till Haag i april 1915 för att få ett stopp på blodbadet som pågick i första världskriget. 

Den unga journalisten Elin Wägner var med. Hur tog de sig dit från alla möjliga håll mitt under brinnande världskrig? Det var inte bara att sätta sig på ett flygplan 1915. Men med stark tro och stora galoscher kan man segla över Atlanten

för Fred – Vi samlas fortfarande för att stoppa pågående krig och studera, informera och avskaffa grundorsakerna till konflikter och legitimeringen av krig som är: Militarism och militarisering, ett ekonomiskt system som skadar människor och miljö och koncentrerar makt och egendom till ett fåtal, nationalstater som inte kan hålla sams och misslyckas med demokratin, sociala system med rasism och kulturell och religiös dominans, och så patriarkatet som underordnar kvinnor i relation till män.

och Frihet – Ingen är fri förrän alla är fria. Kvinnors deltagande, mänskliga rättigheter och en ny internationell världsordning måste till för att för att uppnå de oskiljaktiga målen fred och rättvisa.

När man ska hålla tal vill man ju att det man säger ska slå. Att talet ska vara kanon. Att det ska ha sprängkraft. Men så inser man att talet ska handla om fred. Freden smäller inte högt. Den låter mer som musik och mänskliga samtal. Freden måste få växa i ro. För freden måste man som för allt som växer gräva, kratta och tillföra näring och vatten. Skapa goda omständigheter för att också fredens frö ska kunna slå rot och spira. Och sedan ta hand om och vårda för att kunna skörda. Fredens frukter kan vara hälsa och utbildning åt alla, mat på bordet och ett arbete att gå till. Rätt att få styra över sitt liv för både kvinnor och män. 

Att pengarna i samhället går till att bygga upp i stället för att riva ner och förstöra.

Man får det man betalar för…

När allt man hör är kanoner och bomber som faller spirar det inte.

Man får det man betalar för.

Krig är organiserad miljöförstöring, planerad ödeläggelse och överlagt mord. Krigen lämnar marken förgiftad och full av minor så att det blir omöjligt att på lång tid odla något där. Unga människor skickas ut i krig för att döda varandra av äldre män som inte riskerar sina liv. De moderna krigen förvandlar städer till grushögar och skadar och dödar civilbefolkningen. Vi har sett det om och om, i Syrien, Ukraina och Gaza. Krigen tvingar människor på flykt men de länder som accepterar krigen accepterar inte dem som flyr.

Hur i helvete kan det vara tillåtet med krig? Vad är det för fel på lite civilisation?

Ska det vara nödvändigt att återkommande förstöra och förgöra det som människor har slitit för att bygga upp och samla ihop till sina liv?  Med teknikens utveckling blir det alltmer djävulusiskt. Bomber och vapen uppfinns och utvecklas av levande människor som går till jobbet och får betalt. Det finns ingen måtta på vad de kan hitta på.

Konventionella bomber med allt större sprängkraft. Napalm och fosforbomber som aldrig slutar brinna. Drönare som kontrolleras från platser långt ifrån utan risk för den som styr.

Kärnvapen med kapacitet att utplåna hela städer. Glöm aldrig Hiroshima och Nagasaki! Ett utvecklat kärnvapenkrig skulle vara en katastrof av hittills ej sedda mått och få konsekvenser vi inte vill drömma om. Ändå upprustar kärnvapenstaterna sina arsenaler och vissa drar sig inte för att hota med dem. 

Mördarrobotar eller autonoma dödliga vapensystem är avancerade AI-robotar som kan tränas i att digitalt och självständigt identifiera levande mål och anfalla dem. De är uppfunna av människor men utvecklade för att i stället för människor fatta det avgörande beslutet att attackera och döda andra människor.

Långt ifrån kontoren där vapen utvecklas sprängs barn i bitar och hamnar under tonvis av rasmassor.

Långt ifrån kontoren där vapen utvecklas dras åldringar som inte själva kan gå på av sina anhöriga på enkla kärror mil på mil för att de ska undkomma, eller vägrar lämna sina hem och hoppas på att klara sig.

Långt ifrån kontoren där vapen utvecklas svälter barn och gamla!

Hur är det möjligt att Sverige som var känt för sitt motstånd mot kärnvapen nu verkar acceptera dem? Sverige borde omedelbart underteckna FN:s kärnvapenförbud! Sverige borde genast se till att vara med och förbjuda mördarrobotar!

I den här tiden har vi i världen inte råd med krig. Nyss upplevde vi en pandemi och vi är mitt uppe i en klimatkris som håller på att ändra förutsättningarna för drägligt liv på många platser på planeten. Kriser och naturkatastrofer kommer, och det måste de som styr i världen klara av. Men det behövs mycket pengar för att göra det på ett rättvist sätt. Ändå går det åt totalt motsatt håll. Militarisering och upprustning galopperar och skapar konflikter snarare än förhindrar dem.

Krig bryter ut men få försök görs att lösa dem med hjälp av diplomati och förhandling.

Förr eller senare måste krig ta slut men när man kommer till fredsförhandlingar representeras inte hela befolkningen. Knappt tio procent av de som deltar i fredsförhandlingar är kvinnor. ”Endast om kvinnor spelar en fullständig och jämlik roll kan vi bygga grunden för varaktig fred, utveckling, gott styre, mänskliga rättigheter och rättvisa” sa Kofi Annan när § 1325 för kvinnor, fred och säkerhet klubbades i FN år 2000.

I Sverige hastades NATO-anslutningen igenom med ett demokratiskt underskott som hette duga och många faser som fick en att vilja ta fram skämskudden.  Utan att informera folket och fråga riksdagen undertecknade försvarsminister Pål Jonsson i december ett DCA-avtal med USA, världens största krigsmakt, som ger dem tillgång till 17 svenska militärbaser, juridisk immunitet och inga förbehåll mot att föra in kärnvapen i Sverige. Avtalet är avsett att klubbas i riksdagen i juni. Finns det modiga politiker som törs rösta emot avtalet i strid med sitt partis linje? 

Alla åtta riksdagspartier är i april 2024 eniga om att öka Sveriges försvarsutgifter till 2,6 % av BNP till år 2030 men de är djupt oeniga om var pengarna ska tas. 

Flera gånger har kvinnor i IKFF begett sig ut på fredsresor till världens nationer och ställt fem frågor om fred, frihet och rättvisa för människorna. Det är väl snart dags igen.

Vi i IKFF kräver: Permanent eldupphör överallt! Ner med vapnen! Så fredens frön och låt dem gro! Låt freden spira!

Relaterade artiklar