IKFF firar 100 år - IKFF
Hem » Organisation » IKFF firar 100 år

IKFF firar 100 år

1915 samlades 1136 kvinnor i Haag från både krigsförande och neutrala länder i protest mot det då pågående världskriget. Mötet blir grunden till Women’s International League for Peace and Freedom, WILPF och vad som fyra år senare skulle startas i Sverige och kallas Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

Den 1 december firar därför IKFF Sverige 100 år. Ett sekel har passerat av feministisk fredskamp.
IKFF-medlemmen Alva Myrdal fick på sin tid höra från Storbritanniens premiärminister ”stoppa kärringen” i hennes arbete med kärnvapennedrustning. Det är anmärkningsvärt att de patriarkala härskarteknikerna fortfarande dominerar, när IKFF pratar om nedrustning idag kontrar meningsmotståndare med att kalla oss naiva och orealistiska. Som en 100-årig internationell organisation har vi haft möjlighet att påverka politik på lokal, nationell och internationell nivå, vi vet att förändring tar tid. Och att ihärdigt arbete gör skillnad.

Bara de senaste 10 åren har IKFF Sverige varit en stark och självklar feministisk aktör i säkerhets- och utrikespolitiska forum, vi har bland annat:

  • Förbjudit kärnvapen
  • Stärkt Sveriges arbete för kvinnor, fred och säkerhet
  • Sett till att hänsyn tas till kvinnors säkerhet i internationell vapenhandel.
Vill du vara med och bidra till ytterligare ett sekel av feministiskt fredsarbete?
Bli medlem och/eller swisha ett bidrag till 1234760674.

Fred är inte bara avsaknaden av krig, det är närvaron av rättvisa.
– 
Jane Addams, IKFF:s första internationella ordförande

Relaterade artiklar