IKFF gläds åt Nobels fredspris till Narges Mohammadi - IKFF
Hem » Civic space » IKFF gläds åt Nobels fredspris till Narges Mohammadi

IKFF gläds åt Nobels fredspris till Narges Mohammadi

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, gläds åt Nobelkommitténs beslut att tilldela Nobels fredspris 2023 till Narges Mohammadi för ”hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla.”

Jian – Jiyan – Azadi
Zan – Zendegi – Azadi
Kvinna – Liv – Frihet

— Vi är väldigt glada! Det betyder mycket att Nobelkommittén väljer att uppmärksamma Narges Mohammadis modiga kamp för kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter. Mohammadi har betalat ett högt pris för sin kamp och det är hon inte ensam om. Vi hoppas att Nobelpriset kommer stärka rörelsen för kvinnors rättigheter i Iran, men även runt om i världen, säger Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

— Vi hoppas att Nobelpriset ökar pressen på den iranska regimen att sluta neka sin befolkning den frihet de kräver och har rätt till. Priset uppmanar omvärlden att fortsätta, och stärka, sin press på Irans regim, säger Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

För ett år sedan dödades kurdiska Jina Mahsa Amini i Iran. Det väckte en protestvåg mot regimens förtryck, ledd av kvinnor och unga runt om i landet.

— Idag tänker vi på Narges Mohammadi, men också på Jina Mahsa Amini och alla andra som förlorat livet för att de stått upp för sina rättigheter. Vi glömmer inte. Vi glömmer inte de som dött, och vi glömmer inte heller vilka det var som mördade dem, säger Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

Kvinnors kamp för allas fred och frihet världen över är avgörande för att uppnå hållbar fred. Som kommitténs ordförande uttryckte det, ”en revolution genomförd av kvinnor är annorlunda än andra revolutioner”. Stödet till kvinnliga fredsaktivister och kvinnorättsförsvarare är kanske det allra mest effektiva sättet att skapa förutsättningarna för fred och frihet. Vi hoppas att Sveriges regering lyssnar och återinför det stöd som man har tagit bort till freds- och kvinnorättsaktivister, i Sverige och i världen, så att aktivister som Narges Mohammidi och rörelser som den i Iran inte står ensamma.

— Det är särskilt välkommet att Nobelkommittén lyfter legitimiteten i fredliga protester, och visar på rätten och vikten av att protestera mot en förtryckande regering, mot våld och för rättvisa, säger Malin Nilsson. Det demokratiska utrymmet för civilsamhället krymper och fredliga protester ifrågasätts som säkerhetshot. Nobelpriset till Narges Mohammadi kan bidra till att motverka den utvecklingen och öka kvinnors och aktivisters utrymme att förändra.

Kommunikationsansvarig
Elin Liss
elin.liss@ikff.se
073-647 19 71

Relaterade artiklar