IKFF:s politiska handläggare Sofia Tuvestad tackar för sig - IKFF
Hem » Organisation » IKFF:s politiska handläggare Sofia Tuvestad tackar för sig

IKFF:s politiska handläggare Sofia Tuvestad tackar för sig

Sofia Tuvestad på FN i New York

IKFF:s politiska handläggare Sofia Tuvestad lämnar IKFF för nya utmaningar. Hon kom till organisationen 2011 och har sedan arbetat för att sätta IKFF:s perspektiv och analyser på den politiska dagordningen. För att nämna några stora frågor som Sofia har arbetat med genom åren, drev hon framgångsrikt på för ett genusperspektiv inför och under förhandlingarna av FN:s vapenhandelsavtal (2013) och för att Sverige skulle delta i förhandlingarna om FN:s konvention om kärnvapenförbud (2017). Men hon har bidragit med så mycket mer.

Sofia går nu vidare som policysamordnare för Civic Space på paraplyorganisationen CONCORD Sverige som IKFF är medlem i. IKFF vill rikta ett stort tack till Sofia för hennes exceptionella insatser för organisationen under dessa år.

Gabriella Irsten, som vikarierat för Sofia under hennes föräldraledighet, tar nu över rollen som IKFF:s ordinarie politiska handläggare.

En hälsning från Sofia till IKFF:

Under mina år på IKFF:s kansli har jag fått uppleva mer än vad jag någonsin hade vågat hoppas på. Det har varit som en lång äventyrsresa, en resa jag dessutom har fått dela med kollegor som är några av de bästa personer jag träffat.

Att arbeta som politisk handläggare på IKFF är också krävande, eftersom IKFF är en organisation som vill – och kan – så mycket på så många områden. Det har varit en omtumlande crash course i feministisk utrikespolitik (vi smygstartade ju faktiskt med den runt 1918) och FN-politik. Jag är så tacksam för allt jag fått lära mig.

Den kanske största inspirationen tar jag med mig från IKFF-kollegor i konfliktländer, där aktivister och några få anställda bedriver fredsarbete som ibland ger resultat långt bättre än vad stora aktörer kunnat drömma om. Det är med dessa personers kamp nära hjärtat som jag gått vidare till CONCORD Sverige, där jag kommer att arbeta med just civilsamhällets rätt och möjligheter att bidra till hållbar utveckling och demokrati.

För det andra har det varit stort att få arbeta med globala nedrustningskampanjer, och förstås framförallt med ICAN. Det är den kampanj jag haft nöjet och äran att få arbeta mest med under min tid på IKFF, och den kampanj som fått mig att gråta både av frustration och av glädje! Jag kommer sakna det dagliga samarbete med Läkare mot kärnvapen, och med Beatrice Fihn på ICAN.

För det tredje är jag så tacksam till IKFF:s medlemmar som väljer att arbeta långsiktigt, för organisering och för hållbar förändring. Det är ganska lätt att tycka saker på Twitter. Det är svårare att organisera sig för frågor på ett demokratiskt och långsiktigt sätt, med allt det där strävsamma och formella som blandas med aktivismen, resorna och debatterna. Det har varit fantastiskt roligt att få se hur inte minst alltfler studenter vill vara med på IKFF:s resa. Jag önskar er varmt lycka till, och kommer självklart att finnas kvar som medlem.

Relaterade artiklar