Kvinnor som tilldelats Nobels fredspris - IKFF
Hem » Om oss » Om IKFF » Kvinnor som tilldelats Nobels fredspris

Nedan listas de (få) kvinnor som tilldelats Nobels fredspris.

1905 – Bertha von Suttner, Österrike-Ungern

Den första kvinnan som tilldelades Nobels fredspris arbetade som sekreterare till Alfred Nobel under några månader 1876. Under den sista delen av sitt liv var hon en outtröttlig förkämpe för fred i Tyskland och Österrike och publicerade många kritiska och hyllade böcker och pacifistiska tidskrifter.

1931 – Jane Addams, USA

1931 gick Nobels fredspris till en av IKFF:s grundare, Jane Addams. 1915 blev Jane Addams IKFF:s första ordförande och hon dedikerade sitt liv till att kämpa för social rättvisa, kvinnlig rösträtt och världsfred. Addams blev den första amerikanska kvinnan att tilldelas Nobels fredspris.

1946 – Emily Greene Balch, USA

Några år senare gick priset återigen till en IKFF-aktivist, Emily Greene Balch. Hon var IKFF:s första internationella sekreterare och tilldelades priset år 1946. Balch arbetade bland annat under andra världskriget för flyktingars asylrätt, och för att den amerikanska fredsrörelsen skulle stödja FN.

1976 – Betty Williams, Storbritannien

Betty Williams var grundaren av Northern Ireland Peace Movement (senare omdöpt Community of Peace People) och tilldelades Nobels fredspris 1976. År 2006 blev hon en av de sex grundande medlemmarna av Nobel Women’s Initiative och  leder för närvarande World Centers of Compassion for Children International

1976 – Mairead Corrigan, Storbritannien

Mairead Corrigan tilldelades utmärkelsen tillsammans med Betty Williams, 1976, för hennes insatser för att få slut på våldet i Nordirland. Hon var också en av grundarna av Northern Ireland Peace Movement.

1979 – Moder Teresa, Indien

Moder Teresa ägnade från 12 års ålder sitt liv åt att hjälpa fattiga människor. Hennes arbete började i slummen i Calcutta. Hon har fått en mängd utmärkelser, bland annat Nobels fredspris 1979.

1982 – Alva Myrdal, Sverige

Alva Myrdal var IKFF-medlem och en förkämpe för nedrustning. 1962 utsågs hon till svensk representant för nedrustningskonferensen (CD) i Genève. Under de följande åren spelade hon en avgörande roll för att öka trycket på USA och Sovjetunionen att nedrusta och hon hade ett betydande inflytande över nedrustningsdebatten. Hon fick Nobels fredspris 1982.

1991 – Aung San Suu Kyi, Burma/Myanmar

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin aktivism i Burma/Myanmar. Hon hade redan då placerats i husarrest av den burmesiska militärjuntan. Det var två decennier senare, år 2012, som hon släpptes fri från husarresten och fick resa till Europa för att ge sitt tacktal.

1992 – Rigoberta Menchú, Guatemala

1992 mottog Rigoberta Menchú Nobels fredspris. Hon är berömd för sin kamp för social rättvisa och etnokulturell försoning i Guatemala, med särskilt fokus på ursprungsbefolkningars rättigheter.

1997 – Jody Williams, USA

År 1997 tilldelades Jody Williams priset för hennes viktiga arbete för att förbjuda landminor. Williams var samordnare för International Campaign to Ban Landmines (ICBL) när den grundades, och hon spelade en nyckelroll för att landminor förbjöds 1997.

2003 – Shirin Ebadi, Iran

Shirin Ebadi fick Nobels fredspris 2003 för sina insatser för att säkerställa efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna, med särskilt fokus på kvinnors och barns rättigheter. Hon grundade Defenders of Human Rights Centre i Iran och är den första iraniern som tilldelats fredspriset.

2004 – Wangari Muta Maathai, Kenya

Wangari Maathai var den första kvinnan i Öst- och Centralafrika att få en doktorstitel. Hon startade Green Belt Movement, som planterar träd tillsammans med kvinnogrupper för att skydda miljön och samtidigt förbättra kvinnors livskvalitet. Maathai fick Nobels fredspris 2004 för hennes kamp för mänskliga rättigheter och miljöskydd.

2011 – Ellen Johnson Sirleaf, Liberia

År 2011 var Ellen Johnson Sirleafs en av tre mottagare av Nobels fredspris. Efter att ha blivit Liberias president 2005 och senare blivit omvald, har Ellen Johnson Sirleaf gjort mycket för att lyfta sitt land ur dess blodiga förflutna.

2011 – Leymah Gbowee, Liberia

Leymah Gbowee, även hon från Liberia, tilldelades fredspriset tillsammans med Ellen Johnson Sirleaf 2011. Gbowee ledde kvinnofredsrörelsen i Liberia, som spelade en helt avgörande roll för att stoppa inbördeskriget i landet. I sitt tacktal sa hon, ”Världen brukade minnas Liberia för dess barnsoldater men nu minns de vårt land för … kvinnor.”

2011 – Tawakel Karman, Yemen

Tawakkul Karman var den tredje kvinnan som fick Nobels fredspris 2011. Hon blev för många det internationella ansiktet för det upproret i Yemen, en del av den arabiska våren 2011.

2014 – Malala Yousafzai, Pakistan
2014 tilldelades Malala Yousafzai Nobels fredspris, tillsammans med Kailash Satyarthi, för hennes arbete för flickors rätt till utbildning. I tacktalet kritiserade Yousafzai militarism och vapenspridning med orden: ”Varför är de länder som vi kallar ’starka’ så mäktiga när det kommer till att skapa krig, men så svaga när det kommer till att bygga fred? Varför verkar det vara så lätt att bygga vapen men så svårt att bygga skolor?”.

2018 – Nadia Murad, Irak

Nadia Murad är en yazidisk kurdisk människorättsaktivist från Irak. 2014 blev hon tillfångatagen av IS och hölls fången i Mosul där hon blev utsatt för övergrepp. I november 2014 lyckades hon fly. Ett år sedare i december 2015 skapade hon ”Nadias Initiativ” efter att ha informerat FN:s säkerhetsråd om människohandel. Hennes arbete har bland annat gått ut på att lyssna på och sammanställa vittnesmål från överlevande av offer för människohandel och folkmord. 2018 publicerades hennes självbiografi: ”Den sista flickan: berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten”.

2021 – Maria Ressa, Filippinerna

Maria Ressa är en filippinsk journalist som är redaktör för webbtidningen Rappler. År 2021 tilldelades hon Nobels fredspris tillsammans med Dmitrij Muratov ”för deras ansträngningar att värna yttrandefriheten, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred.” Maria Ressa använder yttrandefriheten för att avslöja maktmissbruk, våld och växande auktoritärism i sitt hemland, Filippinerna.

2023 – Narges Mohammadi, Iran

Narges Mohammadi är en iransk kvinno- och människorättsaktivist samt journalist och fysiker. År 2023 tilldelades hon Nobels fredspris för ”hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla.” År 2021 utkom hon med boken Vit tortyr baserad på samtal med 13 politiska kvinnliga fångar.