Pressmeddelande: IKFF välkomnar nedrustningsambassadör - IKFF
Hem » Nedrustning » Kärnvapen » Pressmeddelande: IKFF välkomnar nedrustningsambassadör

Pressmeddelande: IKFF välkomnar nedrustningsambassadör

Utrikesminister Margot Wallström presenterade idag 2016 års utrikespolitiska deklaration. IKFF välkomnar särskilt regeringens beslut att utse en ambassadör för nedrustning.

I en tid då väpnade konflikter rasar, spänningar ökar och stater lägger enorma summor på militära medel, har arbetet för nedrustning blivit alltmer kritiskt. Vi välkomnar därför att regeringen tillsätter en särskild ambassadör för arbetet med internationell nedrustning. Vi välkomnar också regeringens ambition att satsa mer på konfliktförebyggande arbete och kvinnors deltagande i sådana processer.

– Vi ser idag stora utmaningar i form av ökad vapenhandel, upprustning och okontrollerad spridning av vapen som underblåser våld och konflikter runt om i världen. Starkare diplomati och arbete för nedrustning är centrala förutsättningar för att stoppa negativa spiraler och bygga hållbar fred och säkerhet. säger Malin Nilsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

IKFF ser flera frågor som en nedrustningsambassadör bör fokusera på:

  • Förbud mot kärnvapen

Kärnvapen är världens farligaste massförstörelsevapen. Istället för att nedrusta investerar kärnvapenstaterna miljardbelopp i att ”modernisera” sina vapen. Men trots det oroliga internationella läget, med rapporter om kärnvapentester i Nordkorea, upprustning från Ryssland och ny kärnvapenutveckling i USA, finns i dag stora möjligheter att driva en konkret politik på området.

– Vi välkomnar att Wallström lyfter behovet av kärnvapennedrustning, men uttalandet förpliktigar. Sverige måste nu våga ta ställning och ansluta sig till de över 120 stater som vill förhandla fram ett nytt avtal som förbjuder kärnvapen. Sveriges nedrustningsambassadör bör ta en ledande roll vid samtal om en förbudsprocess, säger Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF.

  • Militära utgifter

Under 2014 lade givarländerna i OECD cirka 135 miljarder dollar på utvecklingsbistånd. Det handlar bland annat om insatser för att motverka fattigdom, förebygga konflikter och stärka mänskliga rättigheter. Statistik från SIPRI visar att världens militära utgifter under samma år var 1776 miljarder dollar.

– Nedrustning handlar om att se helhetsbilden. Idag är behovet av ett stärkt internationellt nedrustningsarbete större än på länge. Militära medel har inte lyckats bygga hållbar fred. Istället ser vi hur en ständig tillförsel av vapen underblåser våld, inte minst i Syrien., Samtidigt ser vi hur biståndsdefinitionen nu börjar luckras upp, med risk för att biståndsmedel kan komma att användas för att betala militära kostnader. Sveriges arbete för att motverka detta måste fortsätta, säger Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF

  • Okontrollerad global vapenspridning

I höstas släppte Amnesty International en rapport som visar att IS/Daesh kommit över sina stora vapenarsenaler genom att plundra förråd i Irak. Terroristerna har lagt beslag på vapen från Ryssland, Kina, USA och EU-länder som tidigare överförts till Irak. Lidandet och de ofattbart stora förlusterna av människoliv i Syrien är kopplat till att vapen strömmar in i landet, och sprids utan kontroll i krigets kaos. Mellan 2001 och 2011 nära dubblerades värdet av handeln med små och lätta vapen, så som handeldvapen. Dessa vapen orsakar över 1300 dödsfall varje dag, 57 människoliv i timmen.

– Vapenspridning ökar risken för att konflikter blir väpnade, och förstärker maktstrukturer mellan män och kvinnor. Vapen används för att genomföra våldtäkter i krig och för att hota, skada och döda kvinnorättsaktivister. Stärkt arbete för att stoppa okontrollerad vapenspridning och motverka våldsamma maskulinitetsnormer, bör utgöra en central del i det konfliktförebyggande arbete som utrikesministern talade om idag. Det arbetet kan bedrivas genom både diplomatin och genom biståndet, säger Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF

  • Svensk vapenexport

Sverige var 2014 världens 4:e största vapenexportör per capita. Svensk vapenexport har under en 10-årsperiod ökat, även till diktaturer och länder som befinner sig i väpnad konflikt. Förra veckan kom kritik mot att Saab väntas sälja radarsystemet Erieye till Förenade Arabemiraten, som deltar i den saudiledda koalition som vid upprepade tillfällen bombat civila mål i Jemen. Även Saudiarabien har tidigare köpt svenska Erieye.

– Vi måste våga se Sveriges roll i andra staters upprustning, så som Saabs väntade vapenaffär med Förenta Arabemiraten och statsminister Stefan Löfvens besök till Indien här om veckan tillsammans med företrädare för Saab, som vill sälja Gripen dit. Sverige borde även stödja de ökande kraven på ett vapenembargo i EU mot Saudiarabien, en fråga som EU-parlamentet väntas diskutera imorgon, säger Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF


 

Elin Liss, kommunikationsansvarig IKFF
Telefon: 073-647 19 71
Mejl: elin.liss@ikff.se

Relaterade artiklar