Rekommendationer för en feministisk utrikespolitik för fred i Ukraina - IKFF
Hem » Nedrustning » Kärnvapen » Rekommendationer för en feministisk utrikespolitik för fred i Ukraina

Rekommendationer för en feministisk utrikespolitik för fred i Ukraina

Den feministiska utrikespolitiken har hamnat i skuggan av kriget i Ukraina och ett offentligt samtal dominerat av försvarspolitik. Detta trots att kvinnors deltagande är en förutsättning för hållbar fred. För att Sverige ska arbeta så kraftfullt som möjligt för fred i Ukraina behöver den feministiska utrikespolitiken stå i centrum.

IKFF har utarbetat ett underlag med rekommendationer för hur aktörer i Sverige kan driva en feministisk utrikespolitik för fred i Ukraina. Vi hoppas att det kan fundera som stöd, vägledning och inspiration för ett samstämmigt och konstruktivt agerande från Sverige. Även om inramningen är den feministiska utrikespolitiken är underlaget förstås också högst relevant för genomförandet av kvinnor, fred och säkerhetsagendan.

Underlaget vänder sig till beslutsfattare inom riksdag, regering, departement och myndigheter och består av rekommendationer på åtgärder som IKFF anser att Sverige har möjlighet att göra just nu.

Det kan också läsas som en helhet, ett paket med saker som vi kan göra som ett alternativ till de förslag om upprustning och vapenexport som dominerar medierna just nu. Underlaget kan användas för att ifrågasätta de förslag som politiker, försvars- och krigsforskare och ledarskribenter lägger fram, och som exempel på vad fredlig konfliktlösning innebär.

Ladda ner Feministiskt utrikespolitik för fred i Ukraina

Relaterade artiklar