Sverige röstade för resolution i FN mot mördarrobotar - IKFF
Hem » Nedrustning » Mördarrobotar » Sverige röstade för resolution i FN mot mördarrobotar

Sverige röstade för resolution i FN mot mördarrobotar

Idag, 1 november, röstade FN:s generalförsamlings första utskott för första gången om en resolution om autonoma vapensystem – mördarrobotar.

IKFF har arbetat för att Sverige ska rösta för resolutionen, och kan idag med glädje se att Sverige, och 163 andra stater, har röstat ja.

— Vi är väldigt nöjda med att Sverige röstade ja, det var verkligen inte säkert. Det känns väldigt bra att se det starka stödet för resolutionen. Den skapar utrymme inom FN för att ta frågan om mördarrobotar vidare och hitta sätt att hantera problemet, säger Lina Hjärtström, ansvarig för politiskt påverkansarbete på Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

Diskussioner om autonoma vapensystem har pågått i tio år i ett annat FN-forum, men där framsteg har blockerats av stater som inte är intresserade av att utveckla den internationella rätten så att den skyddar människor.

— Vi ser nu att en överväldigande majoritet av världens stater vill se framsteg. Vi har redan sett att det finns en stor samsyn i frågan, men att frågan blockeras av en liten grupp stater. Det här ger ny kraft åt arbetet, säger Lina Hjärtström.

Resolutionen uttrycker det brådskande behovet att hantera de utmaningar för fred och säkerhet som autonoma vapensystem innebär. Den uppdrar åt FN:s generalsekreterare att samla in åsikter från alla medlemsstater om hur man ska hantera humanitära och juridiska frågor, säkerhet, teknologi, etiska frågeställningar och människans roll i användningen av våld. Det ska presenteras som en rapport till nästa års möte, hösten 2024.

— Särskilt glädjande är att resolutionen uppdrar generalsekreteraren att inkludera civilsamhället. Civilsamhället har varit avgörande för att få till tidigare förbud och regleringar av vapen och har en viktig roll att spela, säger Lina Hjärtström.

Resolutionen lades fram av Österrike tillsammans med Belgien, Costa Rica, Ecuador, Tyskland, Ungern, Island, Irland, Italien, Kap Verde, Kazakstan, Kiribati, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Mexiko, Nederländerna, Nya Zeeland, Nordmakedonien, Norge, Filippinerna, San Marino, Sierra Leone, Sri Lanka, Schweiz och Trinidad och Tobago.

IKFF är en del av den globala kampanjen Stop Killer Robots som sedan 2013 arbetar för ett förbud mot autonoma vapen, så kallade mördarrobotar. Kampanjen samlar över 180 organisationer globalt.

Läs mer om mördarrobotar på vår hemsida.

Relaterade artiklar