Till minne av Tyra Spångberg - IKFF
Hem » Organisation » Till minne av Tyra Spångberg

Till minne av Tyra Spångberg

Tyra Spångberg föddes 26 juli 1924 och dog den 14 april 2015. Hon efterlämnar två barn och deras familjer, sin bror Sven Olofsson och hans hustru Eva, sin syster Gunborg Johansson och syskonbarn. Tyra hade en stor och varm familj omkring sig och efter ungdomsår  i olika delar av Sverige slog hon sig ner i Lexbydal i Partille där hon egenhändigt byggde om och till sitt hus och anlade en underbar trädgård.

Tyra utbildade sig till textillärare och folkskollärare och tjänstgjorde också som ledare inom Vuxenskolan. Hon var aktiv politiker inom Folkpartiet men det är främst hennes engagemang och gärning inom Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, som vi vill hedra henne för.

Tyra var medlem i IKFF under många år och synnerligen aktiv fram till 80-årsåldern. Hon var ledamot i styrelsen och också kassör och blev sedermera hedersledamot. Tyra deltog i IKFF:s fredsmarsch till Murmansk, i FN:s kvinnokonferens i Nairobi och gjorde flera kontaktresor till Ukraina , som Göteborgskretsen initierade. Tyra var aktiv i IKFF:s fredsskapande arbetet mellan Israel och Palestina och var med i Bukina Fasos vänner. Ett exempel på Tyras företagsamhet var att hon ordnade med att utrustning  från Borås sjukhus , som inte skulle användas längre kunde skickas till Bukina Faso   med stöd av Sida.

Tyra höll studiecirklar i konflikthantering och tog initiativ till nätverket Att Nå Ut som omfattade föreningar i Viktoriahuset  där IKFF har sin lokal. Tyra arbetade praktiskt med att inreda vår lokal, måla, bygga hyllor och sy gardiner till de höga fönstren, vilket inte var så lätt. Hon tog också itu med att måla husets gemensamma samlingssal.

IKFF deltar varje år i Kronhusets  julmarknad och till den sydde Tyra vackra gammaldags förkläden att användas av de medlemmar , som är försäljare vid IKFF:s bord under Julmarknaden.

Vi firade Tyra på hennes 80-årsdag i hennes hem och på hennes 90-årsdag på hennes äldreboende för ett år sedan. Vi minns henne med tacksamhet för allt hon gjorde för vår fredsförening. Tyra var en ovanlig  helhjärtad kvinna som  med både hjärta och hjärna arbetade outtröttligt för det hon trodde på.

Göteborgskretsen av IKFF

Boel Bruce
Anna-Lisa Björneberg

Relaterade artiklar