Uttalande med anledning av attentatet i Stockholm - IKFF
Hem » Uttalanden » Uttalande med anledning av attentatet i Stockholm

Uttalande med anledning av attentatet i Stockholm

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihets (IKFF) kongress utrycker djup sorg och bestörtning över attentatet i Stockholm den 7 april som hittills tagit fyra människors liv, skadat minst 15 personer och som försökte hota tryggheten för stadens och landets invånare. Våra tankar går till offren och deras anhöriga.

Vi ser med stor värme på den öppenhet och gemenskap som många människor i Stockholm visade under fredagen. Människor stöttade varandra och många visade solidaritet genom att öppna sina hem och arbetsplatser för människor som inte kunde ta sig hem. De erbjöd varandra sällskap, tröst, mat och husrum.

Denna direkta respons visade på många sätt det som måste vara vårt svar även på lång sikt. Öppenhet och medmänsklighet behövs nu mer än någonsin. På så sätt vägrar vi att dra oss inåt och därmed bereda plats för rädsla och misstänksamhet.

Vi är oroade för risken att människors rädsla utnyttjas av hänsynslösa särintressen, som vinner på ökande polarisering, fientlighet och våldsam konfrontation mellan olika grupper i samhället. Ett sådant samhälle ska vi inte ha. Vi måste därför gemensamt motstå destabiliserande krafter som kan försöka använda denna attack som en plattform för att driva sin agenda.

Vi får aldrig låta oss dras med av de som vill använda våld som en lösning på samhällets problem och konflikter. Att bygga högre murar, att stänga gränser eller att upprusta samhället är att ge efter för terrorns syften. Istället måste vi engagera oss aktivt och arbeta tillsammans, ihärdigt och långsiktigt, för att bevara och försvara ett rättvist och fredligt samhälle där vi kan hantera konflikter utan våld och där respekten för de mänskliga rättigheterna är en verklighet, lika för alla.

IKFF:s nationella kongress den 9 april i Jönköping.

Ladda ner uttalandet i PDF.

Relaterade artiklar