555 dagar av krig i Sudan: ”Vi måste stå sida vid sida med de sudanesiska kvinnorna” - IKFF
Hem » Kvinnor, fred och säkerhet » 555 dagar av krig i Sudan: ”Vi måste stå sida vid sida med de sudanesiska kvinnorna”

555 dagar av krig i Sudan: ”Vi måste stå sida vid sida med de sudanesiska kvinnorna”

Den 21 oktober markerar 555 dagar sedan kriget i Sudan bröt ut – en konflikt som hamnat i skuggan av andra globala kriser, men som fortsätter att härja obönhörligt. Under dessa 555 dagar har Sudans invånare sett sina samhällen ödeläggas och den sudanesiska diasporan har levt i ständig oro, ovetande om deras familjer och vänner är vid liv. Kriget har kantats av fördrivning, svält och sexuellt våld, vilket har drabbat kvinnor och flickor särskilt hårt.

Som i så många konflikter tvingas kvinnor att bära en dubbel börda. Utöver risken för att dödas eller fördrivas, är de också oproportionerligt utsatta för könsbaserat och sexuellt våld. Organisationer som UNHCR och Human Rights Watch rapporterar om utbrett sexuellt våld både inom Sudan och gentemot kvinnor som tvingats på flykt. Samtidigt dör kvinnor i skuggan av kriget av tillstånd som enkelt kunde ha förebyggts, något som rapporten Driven to Oblivion från Läkare Utan Gränser nyligen belyser. Där framkommer hur gravida kvinnor, nyblivna mödrar och nyfödda barn i södra Darfur lider och dör i onödan.

Att bedriva ett feministiskt motstånd är idag svårt och läget för de som försöker organisera sig både inom och utanför landet är tufft. Många från IKFF:s systersektion i Sudan har tvingats fly och är idag utspridda över hela världen.

Kort efter att kriget bröt ut skrev Reem Abbas, som arbetar på IKFF:s internationella sekretariat, en feministisk analys av situationen. Hon påminde oss om att ”trots utmaningarna är sudanesiska kvinnor fortsatt engagerade i att göra sina röster hörda i fredsbyggande insatser”. Deras kamp är central för att skapa en varaktig fred, och deras röster får inte ignoreras.

Även om den svenska regeringen har bidragit med humanitärt stöd till FN:s flyktingorgan UNHCR och Internationella Rödakorskommittén (ICRC) i Sudan, är det tydligt att detta inte räcker. Humanitärt stöd är viktigt, men det kan aldrig ersätta en genuin och hållbar fredsprocess. För att fred verkligen ska kunna byggas måste vi stå sida vid sida med Sudans kvinnor, lyssna på deras krav och stödja deras vision om en framtid fri från våld och förtryck.

Relaterade artiklar