Är botten nådd Stefan Löfven? - IKFF
Hem » Asyl » Är botten nådd Stefan Löfven?

Är botten nådd Stefan Löfven?

Regnet öste ner den där söndagen, över de 15,000 människor som hade samlats på Medborgarplatsen i Stockholm. Det var i september förra året och bilden på 3-åriga Alan Kurdi hade drabbat en hel värld. Tillsammans med sin mamma och bror mötte Alan döden i det kalla havet på väg mot drömmen om ett nytt liv och en framtid i Europa. Alans pappa berättade hur han kämpade för att hålla fast vid sina barn när båten sjönk, men händerna gled ur hans.

I sitt tal vid manifestationen lovade Stefan Löfven att stå upp för barnen på flykt:

– Att hans liv slutade vid tre års ålder det ska ingen behöva uppleva. Jag sörjer Alan och jag sörjer alla andra barn som dör i krig och terror. Jag sörjer alla de människor som faller offer. Jag sörjer med föräldrar, anhöriga och släkt. Jag sörjer med mänskligheten när vi nu ser det här inför våra ögon.

Han fortsatte:

– Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, vi gör det solidariskt och vi gör det gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor.

Det var mycket sorg och ilska den där dagen, men det fanns också hopp. Det kändes som att en hel värld vaknade ur en dvala, som om mänskligheten var på väg tillbaka. Nu skulle det äntligen vända.

Idag, några månader senare, är det socialdemokraternas dag i Almedalen. Stefan Löfven ska åter igen hålla tal och artisten Naomi Pilgrim skulle spela på socialdemokraternas scen. Men i sista sekund ställde hon in sin spelning i protest mot regeringens osolidariska flyktingpolitik. Det har bara gått några månader sedan löftena på Medborgarplatsen. Vad var det som hände?

Förra året beslutade Sveriges regering att införa tillfälliga ID-kontroller. Den 21 juni röstade riksdagen igenom en ny svensk asyllag som splittrar familjer och släcker det lilla hopp som många asylsökande har om att få börja om på nytt tillsammans med sina nära. Sverige har på mindre än ett år gått från att ha ett av EU:s största mottaganden till ”de tuffaste asylreglerna i hela EU.

Den nya lagen har föregåtts av massiv kritik från samtliga remissinstanser. Förslaget bedöms strida mot barnkonventionen, mot internationella åtaganden och vara rättsosäkert. Flera myndigheter menar att lagen kan försvåra nyanländas etablering och möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Lagens effekter kommer att slå särskilt hårt mot kvinnor och barn.

Stefan Löfvens ord på Medborgarplatsen var inte mer än ord. Istället för att samla alla krafter för att ta emot och ge skydd till de som behöver det mest, gjorde han en helomvändning. Ord från en statsminister kan inte få vara så betydelselösa. Stefan Löfven och regeringen visste hur situationen såg ut.

I höstas reste sig en enorm kraft i Sverige och Europa. Inte minst unga människor i civilsamhället organiserade sig när offentliga aktörer stod handfallna inför att människor kom inresande med tåg, utan några ägodelar förutom kläderna de hade på sig. Medan gränsen stängdes och uttrycket ”systemkollaps” luftades och plockades upp av media, fortsatte grupper av frivilliga att lösa problem. De erbjöd kläder, mat, skjuts, tolkning och juridisk hjälp.

Statsminister Stefan Löfven, regeringen och riksdagen svek den kraften när den nya lagen klubbades igenom.

IKFF har en stolt historia av att stå upp för flyktingars rättigheter och IKFF-medlemmar gömde flyktingar under andra världskriget. Idag befinner sig 65 miljoner människor sig på flykt, kan vi ens ta in den siffran?

Rösterna som höjts mot de nya asyllagarna har redan utkämpat många kamper, och nu kommer den kanske svåraste hittills: att inte tystna nu när beslutet är fattat. Vi måste hålla politikerna ansvariga för sina val och för löftet om att lagen är tillfällig. Socialdemokrater, miljöpartister, moderater, ja alla de som tryckte på ja-knappen måste stå för sina prioriteringar. De som lade ner sina röster måste stå för att de tyst såg på när omvälvningen skedde.

Inom EU pågår just nu diskussioner om att teckna ett avtal med Libyen för att stoppa flyktingar innan de tar sig till Europa. Trots upprepade rapporter om övergrepp övervägs ett avtal med ett land i totalt sönderfall, utan tydlig ledning och vars kustbevakning anklagas för att begå grova kränkningar mot de mänskliga rättigheterna. Olika områden i Libyen kontrolleras av olika väpnade grupper, bland andra IS.

Sverige har lagt sig på EU:s bottennivå för flyktingmottagande men det kan alltså bli värre. Vi måste visa våra beslutsfattare att ett sådant beslut är oacceptabelt, samtidigt som vi fortsätter kampen för att de svenska lagändringarna rivs upp.

Som Rädda Barnen så tydligt visar i sin nya film handlar det helt enkelt om att hitta tillbaka till det vi redan vet är rätt. Moraliskt rätt, och långsiktigt rätt för ett samhälle där människor kan utvecklas i trygghet. Stefan Löfven behöver bara lyssna till sina egna ord från september 2015.

#rivlagen

Malin Nilsson, generalsekreterare

Foto: Mimika Kirgios
Foto: Mimika Kirgios

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade artiklar