Artikel: Demonstration för fred: Krig är aldrig oundvikligt - IKFF
Hem » IKFF i media » Artikel: Demonstration för fred: Krig är aldrig oundvikligt

Artikel: Demonstration för fred: Krig är aldrig oundvikligt

Ett antal tunga freds- och kvinnorättsorganisationer anordnade på söndagen en ”demonstration för fred” och manifesterade solidaritet med fredsrörelsen i världen och framför allt med Ukraina.

”Det bästa sättet att stoppa ett krig är att se till att det aldrig bryter ut”!

Så beskrevs huvudparollen ”Ned med vapnen!” från talarstolen vid Odenplan i centrala Stockholm.

Arrangörerna tydliggjorde att manifestationen är en protest mot de pågående krigsförberedelserna och krävde en fredlig lösning istället.

”Vi kan vägra nationalismen och istället organisera oss tillsammans med människor som gör motstånd i Ryssland, i Ukraina och i andra delar av världen… Vi kan vägra tro på att vår säkerhet ökar när vi lägger pengar på soldater, istället för på barnmorskor, läkare och lärare”. Detta sade en av talarna, Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF), den internationella organisationen som i över hundra år har arbetat mot krig och för att bygga verklig fred och säkerhet.

Malin Nilsson talade om kriget och den patriarkala ordningen och att krig skapas och föds genom nationalismen, patriarkatet och militarismen medan fred skapas genom solidaritet, jämställdhet och rättvisa:

– Krig kräver nationalism, föreställningen om ett ”vi”, avskilt från ”de andra”. Krig kräver ett patriarkat, där våld och förtryck ses som legitima maktmedel. Krig kräver militarism, en enorm apparat av människor, maskiner och vapen beredda att döda andra människor och ödelägga vår miljö.

Läs hela artikeln i FemPers Nyheter.

Relaterade artiklar