« »

Debatt: Barn dör i krigets Jemen – stoppa svensk vapenexport

2021-12-13

Förra året sålde svenska företag krigsmateriel till länder som krigar i Jemen till ett värde av 3,3 miljarder kronor. Det är sju gånger så mycket som Sveriges bistånd till Jemen. I februari levererade Saab sitt tredje radar- och stridsledningssystem till Förenade Arabemiraten. Systemet är utvecklat för luft- och sjöövervakning och kan användas för att upprätthålla blockaden av hamnar och luftrum som resulterat i att 2,3 miljoner jemenitiska barn i dag är akut undernärda. Av dem riskerar nästan 400 000 enligt FN en omedelbar död. Det finns inget tvivel om att barn i Jemen dör av hunger och sjukdom till följd av blockaden.

Sverige måste sluta stödja de krigförande regimerna. Vi uppmanar ansvarig minister Morgan Johansson och ny statsminister och regeringsledare Magdalena Andersson att stoppa all export av krigsmateriel till den Saudi- och UAE-ledda koalitionen samt kraftfullt fördöma alla parters stridande i konflikten och att intensifiera sitt arbete för en fredlig lösning.

Vi skriver i Göteborgsposten tillsammans med Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Amnesty International Sverige, Rädda Barnen, Diakonia, och Kristna Fredsrörelsen. 

TAGS →
 

© 2020 IKFF | Alla rättigheter reserverade | Om hemsidan | Webbansvarig