Debatt: Sverige måste ta ansvar och skriva under förbudet mot kärnvapen - IKFF
Hem » Nedrustning » Kärnvapen » Debatt: Sverige måste ta ansvar och skriva under förbudet mot kärnvapen

Debatt: Sverige måste ta ansvar och skriva under förbudet mot kärnvapen

Det är absurt att kärnvapen så länge har omtalats i termer av säkerhetspolitik när de är det osäkraste människan skapat. Saker bör benämnas med sitt rätta namn. Kärnvapen innebär planerad miljöförstöring och överlagt mord. Världen har redan sett konsekvenserna av kärnvapenanvändning i Hiroshima och Nagasaki, och i alla länder där kärnvapen har utvecklats och testats. Tiotusentals människor kan dö i ett ögonblick och i kommande generationer kan allvarliga fosterskador uppstå på grund av strålning. Det som drabbar människan drabbar också djuren, jorden blir förstörd och så kallad atomvinter kan drabba jordbruket, tjocka lager stoft i atmosfären hindrar solen att värma jorden och skördarna skulle försämras radikalt.

Tyvärr har Sverige ännu inte ratificerat förbudet. En svensk anslutning skulle innebära att Sverige tydligt tar ställning mot kärnvapen och är med och stärker den internationella normen mot dessa massförstörelsevapen. Sverige skulle kunna bli ett nyckelland för att fler EU-länder, Natoländer och allierade ska ansluta sig till förbudet.

Så visst firade vi den 22 januari men vi fortsätter kräva att Sverige ska skriva under och ratificera FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Ända tills det är gjort!

IKFF Växjö skriver i Smålandsposten.

Relaterade artiklar