ETIOPIENS PREMIÄRMINISTER ABIY AHMED TILLDELAS NOBELS FREDSPRIS 2019 - IKFF
Hem » Pressmeddelanden » ETIOPIENS PREMIÄRMINISTER ABIY AHMED TILLDELAS NOBELS FREDSPRIS 2019

ETIOPIENS PREMIÄRMINISTER ABIY AHMED TILLDELAS NOBELS FREDSPRIS 2019

Nobels fredspris 2019 tilldelas Abiy Ahmed. Nobelkommittén motiverar sitt beslut med ”för sina ansträngningar för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sina avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) anser att de steg mot fred och demokrati som gjorts i Etiopien förtjänar att synliggöras.

– Regarding Nobel Peace Prize it’s well deserved and we are all excited about it given our Prime Minister’s contribution and change he brought to the country and the Horn, säger Ledet Teka, initiativtagare till IKFF Etiopien.

En fredsprocess tar tid. Fred på papperet är endast ett första steg. Konkreta insatser och åtgärder måste vidtas för att förebygga väpnad konflikt, stärka mänskliga rättigheter och för att främja fortsatt demokratibygge.

–  Fredspriset synliggör att det är fullt möjligt att gå från auktoritärt och militariserat ledarskap till demokratiskt uppbyggda och fredliga samhällen. En fredsprocess är lång och skör som måste inkludera civilsamhället för att bli hållbar. Abiy Ahmed har nu världens ögon på sig och vi hoppas att utvecklingen fortsätter i rätt riktning, säger Elin Liss, generalsekreterare IKFF.

I Etiopien finns ett initiativ till att bilda en IKFF-sektion. På senare år har IKFF haft en snabb och positiv expansion i den afrikanska regionen, organisationen finns i dagsläget representerat i 18 länder.

Kontakt:
Victoria Frisk Garcia, 0736003819, victoria.frisk.garcia@ikff.se.

Relaterade artiklar