Första kvinnan att bli Bogotás borgmästare - IKFF
Hem » Systersektioner » Colombia » Första kvinnan att bli Bogotás borgmästare

Första kvinnan att bli Bogotás borgmästare

Claudia Lopez, heter den nya borgmästaren i Colombias huvudstad, Bogotá. Hon är den första kvinnan på posten och hon är även öppet lesbisk. IKFF Colombia kommenterar Lopez nya position:

Lopez är en kontroversiell person som har spelat en central roll i anklagelserna och utredningarna av den fd presidenten Àlvaro Uribes samröre med paramilitären. Hon är känd för att hon inte var rädd att tala om att Uribe bidrog till paramilitärt våld. Hon har även gjort sig kontroversiell i vänstersammanhang för att många menar att hon har en nyliberal hållning och haft samröre med högern. IKFF Colombias ståndpunkt är att hon representerar en möjlighet att förändra politiken på lokal nivå till följd av hennes hållning kring antikorruption och tydliga fokus på kvinnofrågor.

Lopez representerar en ny politisk modell, vi tror att genom hennes politik så kommer situation för kvinnor förbättras, som i frågan om tillgången till rättvisa i juridisk bemärkelse. IKFF Colombia är dock oroliga för hennes inställning till säkerhet, eftersom Lopez anser att arbetet med polisen måste stärkas och att hon eventuellt vill ge dem mer makt än vad de redan har. Faktum är att hon skrev ett kontroversiellt förslag om att ge poliskåren makten att använda vapen i högre utsträckning.

Relaterade artiklar