IKFF Ghana: Valobservation med fokus på kvinnors deltagande - IKFF
Hem » Blogg » IKFF Ghana: Valobservation med fokus på kvinnors deltagande

IKFF Ghana: Valobservation med fokus på kvinnors deltagande

IKFF:s arbete i Ghana är på stark framväxt. Sedan gruppen startade 2011 har IKFF Ghana gjort enorma framsteg i arbetet för fred, frihet och feminism. När landet nu står inför ett president- och parlamentsval är sektionens lokala arbete för kvinnors rättigheter extra aktuellt.

14124479_1271677499517293_4060424665657716687_o
Deltagarna på den tre dagar långa workshopen i Accra.

Den 25:e augusti avslutades en tre dagar lång workshop i huvudstaden Accra med fokus på genusmedveten valobservation med valet 2016 som utgångspunkt. Målet för workshopen var att förse deltagarna med verktyg för att kunna observera valet utifrån ett genusperspektiv och rikta speciellt fokus på de kvinnliga kandidaterna till parlamentsvalet. En viktig aspekt var även att få en bättre förståelse för olika faktorer som påverkar kvinnors politiska deltagande och att identifiera utmaningar som kan påverka deras framgångar inom politiken.

President- och parlamentsvalet hålls i Ghana i slutet av året och därför har IKFF i landet under året som gått främst arbetat med FN:s agenda om kvinnor, fred och säkerhet samt ”Utbilda för Fred”. IKFF Ghana har anordnat workshops på gymnasieskolor runt om i Accra-regionen där elever har fått fördjupa sina kunskaper i dialog, medling och samarbete. Ghana har tidigare hyllats som ett föregångsland i Afrika efter att ha hållit flera stabila val där oroligheter lyckats undvikas och befolkningen har insett vikten av att lära ut visionen om fred redan från tidig ålder.

När det gäller den lagstiftande församlingen återstår dock en del arbete; mindre än 10 % är idag kvinnor. För att få en större insikt i varför så få kvinnor finns representerade i parlamentet och under valprocesserna ska IKFF Ghana nu inrätta ett valobservatörsprojekt i samarbete med ”Women Peace and Security Communications Network”. Workshopen den 25:e augusti var ett första steg mot ett fortsatt arbete för att åstadkomma en valobservation med ett tydligt genusperspektiv.

Tidigare i år startades även en process i landet för att etablera Women Situation Room med målet att använda sig av kvinnors erfarenheter och expertis för att förhindra konflikter och våldsamheter som kan uppstå under valet.

Vi på IKFF Sverige ser fram emot att följa arbetet och ta del av fler framgångar i dessa inspirerande projekt fram tills valet!

Relaterade artiklar