Intervju: Illusion att vapen som skickas till Ukraina kan kontrolleras - IKFF
Hem » IKFF i media » Intervju: Illusion att vapen som skickas till Ukraina kan kontrolleras

Intervju: Illusion att vapen som skickas till Ukraina kan kontrolleras

Sverige har stor kunskap i hur man investerar i fred och gör också det i hög utsträckning i sitt utvecklingssamarbete. Men nu när hotet kommer nära är det snarare magkänsla som styr besluten.

Beslutet att, tillsammans med militär skyddsutrustning, även skicka 5 000 pansarskott till de stridande i Ukraina, anser Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) är fel och extremt bekymmersamt.

– Sverige agerar utifrån rädsla, vilken just nu styr upprustningen och militariseringen, snarare än kunskap och det man vet fungerar i konfliktsituationer. Priset betalar civilbefolkningen, säger Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF.

Det är också en illusion att tro att man kan kontrollera de här vapnen, påminner Malin Nilsson.

– Det här är relativt lätta vapen, som enskilda personer kan bära. När de en gång pumpats in i en konflikt försvinner kontrollen över och möjligheterna att spåra dem. Nu får ukrainare dessa pansarskott, men vad händer om Ryssland tar kontrollen över vapenförråden. Och när konflikten är slut, vart hamnar de då?

Det finns många exempel på hur vapen från konflikter såsom i Afghanistan och efter kriget i Jugoslavien hamnat i händerna på kriminella och terrorgrupper.

Läs hela artikeln i FemPers Nyheter.

Relaterade artiklar