« »

Blogg: Mer liv, färre vapen!

2018-03-15

Den 14 februari gick 19-åriga Nikolas Cruz in på ett gymnasium i Parkland, Florida i USA, och sköt ihjäl 17 personer med ett AR-15 gevär. Mindre än två veckor efter händelsen gick Christian Garcés, en colombiansk kongresskandidat inom det Demokratiska centerpartiet (Centro Democratico), ut med ett förslag om att beväpna civilbefolkningen för ”personlig säkerhet” som en central punkt i hans valkampanj inför valet 11 mars 2018. Även andra colombianska politiker hoppade ivrigt på vapentåget.

Katherine Ronderos, ordförande IKFF Colombia (LIMPAL)

IKFF Colombia (LIMPAL), fördömde förslaget om ökad spridning av vapen bland civilbefolkningen. ”Vi behöver mer liv och färre vapen”, sade Katherine Ronderos som är ordförande för IKFF Colombia. Garcés förslag är inte en lösning på problemet med våld. USA:s vapenkultur är inte en god förebild för Colombia att ta efter. Förslaget går även emot 2016 års fredsavtal med FARC-gerillan, samt underminerar den colombianska konstitutionens åtagande om att staten är den enda aktören som innehar monopol på vapen och ignorerar konsekvenserna av vapenspridningen i landet. IKFF Colombia bekräftar behovet av strikt kontroll av ägande och användning av små- och lätta vapen i det förebyggande arbetet mot väpnat våld och eskalerandet av nya lokala konflikter.

I rapporten ”Women for Disarmament: More life, less arms”, av IKFF Colombia, är det tydligt att vapen inte bidrar till säkerhet. Istället visar rapporten att vapen ökar könsbaserat våld, speciellt våld mot kvinnor. I Colombia finns det uppemot 800,000 lagliga och mellan 2-4 miljoner olagliga vapen. Under år 2016 stod skjutvapen till grund för 80 procent av de 2626 rapproterade morden i regionen Valle och mellan år 2014-2016 begicks 16665 brott med lagliga vapen. Enligt data från 527 fall från Rättsmedicinska institutet (Medicina Legal) var det mest använda föremålet för mord på kvinnor, just skjutvapen.

IKFF Colombia har uppmärksammat hur spridningen av små- och lätta vapen bland civilbefolkningen ökar våld. Det leder till att flickor och kvinnor dör, ökar sexuellt- och psykologiskt våld, trafficking och andra brott.

Inom ramen för agendan om kvinnor, fred och säkerhet försvarar IKFF Colombia med stöd av diverse kvinnorättsnätverk i Colombia mänsklig säkerhet som inte fokuserar på användning av vapen utan på garantin om respekt för allas rättigheter. Som en del av det globala IKFF-nätverket, begär IKFF Colombia att den colombianska regeringen tar ansvar för att garantera liv och säkerhet för hela befolkningen, samt att den colombianska staten ratificerar det internationella vapenhandelsavtalet (Arms Trade Treaty, ATT) som de redan signerat, för att reglera spridning av vapen som i dagsläget utgör särskild risk för kvinnor. #WomenForDisarmament #GunControlNow

Detta är en översättning av ett pressmeddelande från IKFF Colombia: måndag 26 februari, 2018.


Uppdatering – Hur gick valet?

Resultatet från kongressvalet i Colombia visade stor framgång för motståndarna till fredsavtalet, de konservativa partierna. Som väntat, fick Farc svagt väljarstöd, men har fortfarande garanterat mandat tack vare fredsavtalet. Valresultatet visar en oroväckande utveckling som utmanar fredsprocessen i Colombia.

TAGS →
 

© 2020 IKFF | Alla rättigheter reserverade | Om hemsidan | Webbansvarig