Socialdemokraterna säger ja till Nato – sviker freden - IKFF
Hem » Nedrustning » Kärnvapen » Socialdemokraterna säger ja till Nato – sviker freden

Socialdemokraterna säger ja till Nato – sviker freden

Idag meddelade Socialdemokraternas partistyrelse att de ändrat själva grunden i partiets säkerhetspolitik, alliansfriheten, till förmån för ett medlemskap i kärnvapenalliansen Nato. Malin Nilsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, kommenterar beslutet:

— Jag är uppriktigt arg. Det är ett hån mot de 1,8 miljoner människor som röstade på ett Socialdemokraterna som stod för ett tydligt nej till Nato. Processen inom partiet har varit en demokratisk fars. De har haft en skendialiog med partiets medlemmar, kört över sina sidoförbund och vägrat bemöta negativa aspekter av ett svenskt Natomedlemskap. Jag hoppas att medlemmarna kräver en extrakongress!

— Som regeringsparti har Socialdemokraterna ett ansvar gentemot hela folket. De har aktivt sett till att vi inte ges möjlighet att tycka till i ett så grundläggande vägval för Sveriges framtid. Det är ett stort svek.

— Socialdemokraterna vill nu sätta Sverige under ett kärnvapenparaply som gör Sverige till en måltavla för massförstörelsevapen och legitimerar massmord på civila i Sveriges namn. Att säga ja till en kärnvapenallians är spiken i kistan för socialdemokratin som vi känt den. Alva Myrdal och Inga Thorsson måste vrida sig i sina gravar.

— Socialdemokraterna har inte gett några trovärdiga besked om hur de ska lösa frågor kring kärnvapnen, avspänning och en feministisk utrikespolitik.

Skrivelsen som presenterades i fredags lyfter inga risker eller problem med ett Natomedlemskap, varken för Sveriges säkerhet eller utrikespolitiken.

— Om en ansökan om medlemskap i Nato lämnas in utifrån den skrivelsen, går Sverige in i Nato med förbundna ögon. Det finns ingen trovärdig analys bakom påståendena om att vår utrikespolitik inte kommer förändras eller påverkas. Skrivelsen visar på antingen stor okunnighet eller aktivt undanhållande av information, och jag vet inte vilket som är värst. Det är fegt av Socialdemokraterna att inte ärligt redovisa nackdelarna med ett medlemskap, oavsett vilket beslut de sedan fattar.

Relaterade artiklar