Pressmeddelande: Världens största militära övning i Sverige urholkar fredsarbetet - IKFF
Hem » Militarisering » Pressmeddelande: Världens största militära övning i Sverige urholkar fredsarbetet

Pressmeddelande: Världens största militära övning i Sverige urholkar fredsarbetet

Om fyra dagar inleds världens största militära övning (ACE) i Sverige. 115 flygplan kommer att simulera krig. Övningen kommer att drabba natur och människor. Den känsliga rennäringen kommer att störas då renarna just nu ska till och kalva.

Militärövningen är en del av den militarisering som nu sker i Sverige, där rädslan för Ryssland och stödet för Nato lyfts fram som argument.

Men de flesta svenskar är fortfarande emot ett Natomedlemskap och för alliansfrihet. Värdlandsavtalet med Nato och den nu gigantiska militärövningen rubbar på den principen.

IKFF fördömer militariseringen av Norrland. Vi är emot att områden i Norrland hyrs ut till militära styrkor samt till privata vapenföretag som testar drönare och andra vapen som senare används i krig och konflikter. Sverige bidrar till det våld som drabbar civila och människorättsaktivister.

IKFF kräver att värdlandsavtalet med Nato sägs upp, att Sverige lever upp till den självbild av vårt land som en fredsaktör som politiker framför. Fred är mer än frånvaro av krig.  Istället för att bidra till en ökad militarisering måste Sverige verka för fred och nedrustning.

Den stundande militärövningen är inte en fredsfrämjande insats som Försvarsmakten lyfter fram – utan snarare ännu ett steg mot deltagande i krig och global militarisering.

Kontakt:
Elin Liss, kommunikationsansvarig
Telefon: 073-647 19 71
Mejl: elin.liss@ikff.seInternationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, är en feministisk fredsorganisation som arbetar för nedrustning och kvinnors deltagande i fredsprocesser. IKFF har sedan 1915 krävt stopp för krig och upprustning. IKFF finns i ett trettiotal länder runt om i världen och har kontor i Genève och New York.

Hemsida: www.ikff.se
Facebook: www.facebook.com/IKFFSweden
Twitter: www.twitter.com/ikff_sverige

Logo_IKFF_blå_h

Relaterade artiklar