Stopp för svensk vapenexport till Turkiet – Sveriges moral sätts på prov - IKFF
Hem » Vapenexport » Stopp för svensk vapenexport till Turkiet – Sveriges moral sätts på prov

Stopp för svensk vapenexport till Turkiet – Sveriges moral sätts på prov

Svensk vapenexport till Turkiet stoppas. Det meddelade den ansvariga myndigheten Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) igår.

Det är otroligt goda nyheter och ett viktigt steg i att dels se till att svenska vapen inte bidrar till de folkrättsbrott som Turkiet nu gör sig skyldiga till när de invaderat de kurdiska områdena i norra Syrien och dels för att Sverige inte ska legitimera auktoritära och förtryckande ledare som Erdogan.

Det går att förändra och det går att fatta beslut som går i rätt riktning.

Nu sätts dock Sveriges moral på prov. Vi har länge lyft att vapenexporten till de stridande parterna i kriget i Jemen måste stoppas. Svensk vapenexport är big business till länder som Saudiarabien och Förenta Arabemiraten som anklagas för krigsbrott och som orsakat en enorm humanitär katastrof i Jemen. 85 000 barn har dött till följd av kriget där svenska vapen har använts.

Det finns ingen anledning att vänta. Sverige måste nu ta ansvar och stoppa all vapenexport till de krigande parterna, inklusive följdleveranser (det enorma kryphålet). Rätt beslut måste tas även när det kostar. Vi förväntar oss att Sverige visar samma solidaritet med offren i Jemen som med de, främst kurder, som nu faller offer för Erdogans krig.

https://www.facebook.com/raddabarnen/videos/2586012991441604/

Relaterade artiklar