Tal mot kriget 2 mars Sergels torg - IKFF
Hem » Kvinnor, fred och säkerhet » Tal mot kriget 2 mars Sergels torg

Tal mot kriget 2 mars Sergels torg

Den 2 mars samlades tusentals människor på Sergels torg i Stockholm för en demonstration för freden, i solidaritet med Ukraina och mot Putins krig. Vår ordförande Daniella Johnsson talade. Nedan följer hennes tal.

HEJ!

Mitt namn är Daniella Johnsson.

Jag är ordförande för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet – en global, feministisk fredsorganisation som i över hundra år har arbetat för att stoppa krig, upprustning, och krigets grundorsaker, för att bygga en hållbar fred.

Vi fördömer Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina.

—————————————————————————

Krig är alltid en katastrof, där civilbefolkningen betalar högsta priset. Vi står i solidaritet med folket i Ukraina. Internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter måste ALLTID respekteras.

Vi uttrycker OCKSÅ vårt stöd till människor i Ryssland som länge, och under hot om repressalier, organiserat sig mot förtryck. De, som nu demonstrerar för fred, trots stora risker. Detta är Putins krig, inte folkets.

Putin har byggt upp en militärmakt över många år, på bekostnad av Rysslands befolkning och på bekostnad av internationell fred och säkerhet. Men militarismen och det system som föder krig finns inte bara där, det finns överallt, även här.

————————————————————————————

Återkommande rustar vi för krig och tuffare grepp, istället för att investera i fred. En fred som inkluderar ALLA, både lokalt, regionalt och globalt.

Vi, Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet, vägrar acceptera den patriarkala ordningen där krig, våld och förtryck ses som legitima maktmedel.

Vi vägrar låta vapen sätta villkor för fred.

————————————————————————————-

Vi vägrar acceptera att kvinnor och andra grupper som systematiskt underordnas, hålls borta från såväl förhandlingsbord som andra arenor i samhället.

Vi vägrar att tyst titta på när civilsamhällets erfarenheter och kunskaper inte tas på tillvara på allvar.

Vi vägrar se krig som oundvikligt. Krig är resultatet av människors handlingar. Vi kan välja något annat.

————————————————————————–

Med 100 års kamp i bagaget så vet vi i Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet, att det inte finns några snabba eller enkla lösningar. Vi vet det.

Vi ska agera snabbt för att skydda dem som drabbas just nu, och vi ska också agera långsiktigt för att få slut på det här kriget och att få slut på alla krig, genom att samlas!

Samlas, och enas i vår beslutsamhet att utifrån feministisk kompetens stoppa pågående krig, fortsätta studera, informera om, och avskaffa, grundorsakerna till konflikter och legitimeringen av krig, våld och förstörelse.

————————————————————————————-

I vår rörelse arbetar idag kvinnor i 50 länder världen över, i hårt motstånd, varje dag för att bygga fred, frihet och feminism. Det gäller även i Ukraina.

Vi fortsätter att organisera oss tillsammans, med människor som gör motstånd mot krig, för fred, i Ryssland, i Ukraina, i andra delar av världen.

Vi fortsätter 100 år senare att protestera mot krigets vansinne genom att kräva fred, frihet och feminism!

Relaterade artiklar