The game changer – ny rapport om feministisk utrikespolitik - IKFF

The game changer – ny rapport om feministisk utrikespolitik

Idag lanserar vi 16 organisationer #theGameChanger – om hur en feministisk utrikes- och utvecklingspolitik bör utformas för att förändra världen. Sverige leder inte längre, men i EU finns momentum nu. Ladda ner rapporten här.

Vi lever i en osäker värld. Krig och kriser blir fler och förvärras. Försvarsbudgetar ökar och biståndsbudgetar minskar. Demokratin är på tillbakagång globalt och de auktoritära och högerextrema krafternas frammarsch drabbar flickor, kvinnor och hbtqi-personer särskilt hårt. 

Det är uppenbart att vi inte kan fortsätta med business as usual. Det är dags för ett verkligt omtag, att ändra spelplanen.

Vi tror att en feministisk utrikespolitik kan vara den kraft som skapar en grönare, fredligare och mer rättvis värld.

EU borde gå före. Det finns ett momentum nu. Flera medlemsstater har eller är på gång med feministisk utrikespolitik. I parlamentet finns det en majoritet som är för.

En feministisk utrikespolitik måste ha som ambition att förändra världen – den måste vara transformativ.

En feministisk utrikespolitik måste gå långt bortom att räkna kvinnor. Den behöver vara normbrytande, intersektionell och rättighetsbaserad. Den måste genomsyra alla utrikespolitiska områden och den måste låta lokala organisationer leda

Det krävs ett starkt och modigt globalt ledarskap som står upp mot konservativa, högerextrema och populistiska röster som vill begränsa flickors, kvinnors och hbtqi-personers rättigheter.

Relaterade artiklar