Afghanistan - IKFF

Afghanistan – vad händer med freden & kvinnors organisering?

Samtal av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, och Svenska Afghanistankommittén på Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg 2021.

I augusti 2021 tog talibanerna åter över Afghanistan och gjorde situationen akut för kvinnorättsaktivister, många försökte lämna landet och de som blev kvar gick under jorden. Vad händer med de som är kvar? Hur ser situationen ut för kvinnors rättigheter? Sverige har på olika sätt stöttat afghanska kvinnorättsaktivisters arbete. Med det kommer också ett ansvar. Med utgångspunkt i erfarenheter från våra afghanska kollegor.

Afghanistan – i vems intresse?

— Jag känner en sådan oerhörd sorg, sorg över att förlora allt som vi har kämpat för de senaste 20 åren på bara några timmar. Att det kunde försvinna så snabbt. Det känns fortfarande helt makalöst och jag kan fortfarande inte förstå det, säger Jamila Afghani, ordförande för IKFF Afghanistan.

I detta nummer pratar vi om Afghanistan. Det är omöjligt att sammanfatta hela historien eller situationen idag. Under åren har både argumenten för och de faktiska militära insatserna förändrats. Men nu står vi där igen, med talibanerna vid makten och en skrämmande ovisshet, inte minst för aktivister. Flera IKFF:are har tvingats fly, bland dem IKFF Afghanistans ordförande Jamila Afghani.

Ladda Fred&Frihet nr 4 2021

Läs mer