Maria Ressa och Dmitry Muratov tilldelas Nobels fredspris 2021 - IKFF
Hem » Civic space » Maria Ressa och Dmitry Muratov tilldelas Nobels fredspris 2021

Maria Ressa och Dmitry Muratov tilldelas Nobels fredspris 2021

Nobels fredspris 2021 tilldelas Maria Ressa, Filippinerna, och Dmitry Andreyevich Muratov, Ryssland. Nobelkommittén motiverar beslutet med ”för deras ansträngningar att värna yttrandefriheten, vilket är en förutsättning för demokrati och varaktig fred”. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) ser valet som viktigt och välförtjänt.

– Det är otroligt glädjande att Maria Ressa och Dmitry Andreyevich Muratov tilldelas årets fredspris. Pressfrihet och oberoende journalistik är en viktig grund för demokrati, mänskliga rättigheter och fred. För vårt fredsarbete är det viktigt att journalister tidigt kan föra ut information från konfliktområden och synliggöra övergrepp mot mänskliga rättigheter. Hot mot pressfriheten och krympande demokratiskt utrymme för civilsamhället går hand i hand och många journalister arbetar med stor risk för sitt liv, säger Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF.

– Vi hoppas att priset till Maria Ressa kan synliggöra den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter och journalisters utsatthet i Filippinerna, liksom Sveriges vapenexport till landet. 2018 beviljades export av krigsmateriel till Filippinerna, trots att Duterte redan satt vid makten. Det legitimerar hans auktoritära och förtryckande regim. Vapenexporten måste upphöra. Det är även särskilt viktigt att priset ges till en kvinnlig journalist just i Filippinerna, eftersom president Duterte gång på gång har visat sitt förakt mot kvinnor och upprepat hotat kvinnor med grovt sexuellt våld, säger Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF.

Kontakt
Elin Liss, kommunikationsansvarig
073 – 647 19 71
elin.liss@ikff.se

Relaterade artiklar