Skönhetstävling för kärnvapen – Miss Atomic Bomb - IKFF
Hem » Nedrustning » Kärnvapen » Skönhetstävling för kärnvapen – Miss Atomic Bomb

Skönhetstävling för kärnvapen – Miss Atomic Bomb

I januari 2019 meddelade amerikanska kärnvapenforskare från organisationen Bulletin of Atomic Scientists att domedagsklockan skulle stanna kvar på 23:58, alltså 2 minuter till midnatt. Klockan är en signal för hur nära vi är massförstörelse, eller domedagen. Risken för kärnvapenkrig har inte varit så hög sedan 1953 efter att USA och dåvarande Sovjetunionen året innan testat sina kärnvapen.

Barnspel från Royal Toy Manufacturing Company

50-talets USA präglades av något som idag benämns ”atomfebern”. Reklamföretag utnyttjade vurmen för kärnvapen och svampmoln, och atombomber präglade allt från barnleksaker till lampor. I april 1952 visades för första gången ett kärnvapentest i amerikansk TV från en testanläggning i Nevada. Detta var ett sätt att visa att kärnvapnen kunde användas för att snabbt vinna kriget i Korea, men även för att göra svampmolnet bekant och därmed skapa en bild av att kärnvapen som ett ”humant” vapen.

I samma anda arrangerades skönhetstävlingar där Nevadas andra igenkänningstecken ”showgirls” tävlade mot varandra för att få titlar som Miss Atomic Blast och Miss A-Bomb. Den första var Miss Atomic Blast som genomfördes under en picknick som hölls för att se på kärnvapentester. Priset för vinnaren Candyce King var en stor säck svampar. Miss A-bomb blev namnet på Paula Harris som vann skönhetstävlingen i norra Las Vegas. Temat för året var ”Atomic City”, Las Vegas inofficiella namn. Linda Lawson utnämndes till Miss Cue av soldater som var i Las Vegas på grund av förseningar med ett kärnvapentest. Namnet kommer från att tidpunkten (the cue) för testet hade missats.

Lee A. Marvin – Miss Atomic Bomb

 

Den sista och mest kända är Miss Atomic Bomb. Hon vann inte heller någon officiell tävling utan var en ”showgirl” som fotograferades med ett moln på sin bikini. Man vet fortfarande inte någonting om kvinnan förutom hennes artistnamn Lee A. Marvin. Hennes bild användes av både myndigheter och företag för att marknadsföra Las Vegas och dess modernitet.

Dessa kvinnor anonymiserades och deras kroppar användes som objekt precis som barnleksaker och lampor för att normalisera och sälja in kärnvapen till befolkningen. Ett kärnvapenprogram som ledde till minst 29 000 fall av cancer (kan ha orsakat upp till 75000 fall enligt National Cancer Institute) förskönades genom att sätta en glittrig krona på en leende avklädd kvinna utan namn.

Med Trump-administrationen har övertydligheten gjort en comeback med Tweets om kärnvapen som anspelar på penislängd och manlighet. Den patriarkala paketeringen av kärnvapen fortsätter. Januari 2019 har produktionen av nya kärnvapenstridsspetsar påbörjats. Nu återstår det bara att se om det också föder en ny Miss Atomic Bomb.

 

Skriven av Deborah Solomon

Relaterade artiklar