8 av 10 vill att regeringen ska arbeta för ett förbud mot kärnvapen - IKFF
Hem » Nedrustning » Kärnvapen » 8 av 10 vill att regeringen ska arbeta för ett förbud mot kärnvapen

8 av 10 vill att regeringen ska arbeta för ett förbud mot kärnvapen

Idag släpptes en opinionsundersökning som genomförts av våra nedrustningskollegor Svenska Läkare mot Kärnvapen tillsammans med Ipsos. Resultaten är tydliga: 8 av 10 vill att regeringen ska arbeta för ett globalt förbud mot kärnvapen. ”Detta menar vi är en viktig signal till vår regering och de bör lyssna på sina väljare”, skriver Svenska Läkare mot Kärnvapen på ETC idag.

127 länder det senaste året har uttryckt att de är redo att börja förhandla om ett förbud mot kärnvapen och att ett det finns ett förslag om att inleda förhandlingar redan nästa år, 2017.

Vidare skriver de att de saknar den svenska regeringen i arbetet:

”Sveriges nedrustningshistoria är något vi bör vara stolta över och något som vi borde arbeta aktivt med att förvalta. Att regeringen tar ställning för ett förbud mot kärnvapen skulle gå helt i linje med den feministiska utrikespolitiken och uppenbarligen har regeringen stöd för en sådan politik hos Sveriges befolkning. Regeringen, som direkt efter tillträdet anslöt Sverige till det humanitära initiativet om kärnvapen hade i opposition kritiserat Carl Bildts utrikespolitik för att inte agera i linje med de humanitära aspekterna av kärnvapen, drar nu benen efter sig i nästa steg i arbetet för en kärnvapenfri värld. Vi uppmanar utrikesminister Wallström att handla efter folkets röst och gå i täten för att förbjuda kärnvapen.” Vi håller med.

8-av-10-blue_facebook 403x403Undersökningen kommer dagen efter att riksdagen röstat igenom värdlandsavtalet med Nato. Att
engagemanget mot kärnvapen är stort visar både undersökningen och den debatt som förts om värdlandsavtalet. Vi är många som belyst bristande tydlighet i värdlandsavtalet kring vad som gäller när det kommer till kärnvapen på svensk mark. Trots upprepade frågor från organisationer och enskilda debattörer redde Peter Hultqvist inte ut frågetecknen innan beslutet togs. I stället har kritiken bemötts med avfärdanden från försvarsministerns sida.

Nu är det dags att visa att Sverige tar kärnvapenfrågan och sina ambitioner om nedrustning på allvar. 2017 kan förhandlingar om ett kärnvapenförbud bli verklighet.

När förhandlingarna börjar kommer vi att vara där. Frågan är, kommer Sverige?

Relaterade artiklar