Elin Liss kommenterar nya försvarsanslag i Syre - IKFF
Hem » IKFF i media » Elin Liss kommenterar nya försvarsanslag i Syre

Elin Liss kommenterar nya försvarsanslag i Syre

Coronakrisen ökar det militära hotet mot Sverige – det budskapet sprider försvarskoncernen Saab. Samtidigt skenar kostnaderna för Försvarsberedningens förslag om stärkt försvar.

På fredag ska Försvarsberedningen enas om inriktningen på det totalförsvarsbeslut som riksdagen ska besluta om i höst. För ett år sedan enades riksdagspartierna om en storsatsning på försvaret, framför allt en utökad och mer kraftfullt beväpnad armé. Totalt 100 nya miljarder föreslogs till 2025. Men enligt Försvarsmaktens beräkningar från november skulle det inte räcka. Att genomföra Försvarsberedningens förslag skulle kosta ytterligare 55 miljarder.

Elin Liss, generalsekreterare för Internationella kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) menar att satsningar på försvaret är fel väg att gå. Samtidigt är hon inte förvånad över argumentationen.

– Krav på höjda försvarsanslag kommer som ett brev på posten vid kriser, säger hon.

– Det kan få enormt allvarliga konsekvenser på både kort och lång sikt. Men det löser vi inte med militära medel. Det är nu vi behöver inrikta vår utrikespolitik på demokratiutveckling, mänskliga rättigheter och på civilsamhällets roll, säger hon.

Pandemin visar att de största hoten mot människors säkerhet inte är militära, anser Elin Liss.

– Varje gång vi prioriterar upprustning är det något annat vi prioriterar bort, som en bra hälso- och sjukvård med tillräcklig bemanning.

Läs hela artikeln i Syre här.

Relaterade artiklar