Jag har precis kommit hem från Douala, Kamerun. Fem intensiva och otroligt lärorika dagar har spenderats tillsammans med kollegor från IKFF Zimbabwe, DR Kongo och Kamerun. IKFF Sverige stöttar arbetet för feministisk fred i flera av våra systersektioner. Dessa är tre av dem som vi tack vare bidrag från ForumCiv kan, och under en längre tid kunnat, samarbeta med.
Att få möjligheten att ibland ses fysiskt ger så otroligt mycket både i stunden men också för det fortsatta samarbetet och för arbetet i respektive land. Vi har ägnat mycket tid till att dela erfarenheter och kunskap med varandra.
Att få höra att det är fler som möter exakt samma hinder och utmaningar är stärkande och ger en känsla av lättnad, att en inte är ensam. Det är inte minst viktigt för våra systersektioner som arbetar i länder med väpnade konflikter och/eller förtryckande regimer. Vi har också delat möjligheter och lärdomar, och tillsammans diskuterat oss fram till nya.
Jag har jobbat med flera av våra systersektioner i 12 år nu. Så jag är väl medveten om de utmaningar de möter dagligen i sitt feministiska fredsarbete. Ändå så blir jag lika tagen varje gång vi ses och får höra deras historier.
Det är allt från dyra och tidskrävande administrativa krav från myndigheter med en mängd olika lagar som aktivt ser till att krympa civilsamhällets utrymme, till en vardag av övervakning, spionage, våld och hot. Det påverkar hur en kan agera och arbeta som organisation.
Trots detta så lyckas våra kollegor ändå nå ut och göra stor skillnad. Vi hade dedikerat tid till att dela resultat och ”success stories” för att inspirera varandra i ett ofta tungt arbete.
I vanlig ordning lämnar jag mötet med systersektionerna överväldigad och så stolt att jag håller på och spricka. Stolt över att få vara en del av samma feministiska fredsrörelse som de här otroligt drivna och engagerade människorna. Mina kollegor 💕.
De här mötena förstärker ytterligare en känsla av ödmjukhet och förståelse som jag behöver besitta för att på ett realistiskt sätt kunna samordna våra samarbeten så det reflekterar verkligheten. Vissa detaljer och en viss typ av information är svår att läsa sig till i rapporter och mejlkonversationer, eller ens i digitala möten (om internet fungerar). Det kommer bäst fram i trygga och säkra rum i samtal bland kollegor som brinner för samma saker och passionerat och helhjärtat lyssnar, tar in och delar med sig.
Jag ser fram emot att fortsätta att utveckla vårt samarbete och tillsammans arbeta för feministisk fredlig värld.
Text: Tove Ivergård, ansvarig för internationellt samarbete på IKFF
Läs mer om våra internationella samarbeten här.