Tagga en trana – Hiroshimadagen 75 år - IKFF
Hem » Nedrustning » Kärnvapen » Tagga en trana – Hiroshimadagen 75 år

Tagga en trana – Hiroshimadagen 75 år

Den 6 augusti är det 75 år sedan staden Hiroshima raserades av en atombomb. Två dagar senare släpptes ytterligare en över staden Nagasaki. Var med i kampanjen ”Tagga en trana – för fred och mot kärnvapen” och ta ställning för att inga barn eller vuxna ska dödas av kärnvapen någonsin igen.

Sadako Sasaki dog till följd av atombomben som släpptes över Hiroshima den 6 augusti 1945. Hon var två år när bomben föll och 12 år när hon dog av leukemi. Tillsammans med sina vänner vek hon papperstranor för att bli frisk. Hon hann göra 644 stycken innan hon dog, men människor världen över har sedan dess fortsatt att vika tranor som en symbol för hopp och fred.

Allt fler makthavare argumenterar för att kärnvapen är ett användbart vapen, men det går inte ens att föreställa sig konsekvenserna av om de skulle användas igen. 2017 enades 122 av världens länder i FN om att förbjuda kärnvapen. Sveriges regering har ännu inte skrivit under förbudet trots att en stor majoritet av befolkningen vill det. Tillsammans kan vi visa att vi är många som kommer att fortsätta kämpa tills alla kärnvapen är förbjudna och nedrustade.

Vik en trana till minne av de människor som dödats av atombomberna och för att kärnvapen en gång för alla ska förbjudas. Häng upp tranan på en plats där den syns och dela en bild av den i sociala medier märkt med #nuclearban. Den 6 augusti samlar vi alla taggade tranor i en stor digital manifestation.

Delta i aktionen:
1) Vik en trana till minne av de människor som dödats av atombomberna och för att kärnvapen en gång för alla ska förbjudas. Se här för vikinstruktion.
2) Häng upp tranan på en plats där den syns och dela en bild av den i sociala medier märkt med #nuclearban.
3) Den 6 augusti samlar vi alla taggade tranor i en stor digital manifestation.

Kampanjen görs tillsammans med Svenska freds, Svenska Läkare mot Kärnvapen och FN-förbundet.

Relaterade artiklar