« »

IKFF Ghana och Women’s Situation Room

2016-12-07

IKFF Ghanas primära mål är att stödja ett fullständigt genomförande av FN:s agenda för kvinnor, fred och säkerhet, vilket lagt grunden till det fokus som under året legat på en genusmedveten övervakning av valet.

Tidigare i år bildades en arbetsgrupp i landet för att driva processen framåt inför valet idag den 7 december. IKFF Ghanas roll har varit att bidra med riktlinjer, tips och förslag samt att etablera Women’s Situation Room i Ghana.

Women’s Situation Room har tidigare etablerats i Sierra Leone, Nigeria, Uganda och Kenya. Det är en plattform för att öka kvinnors aktiva och direkta roll i freds- och konfliktförebyggande processer samt för att motverka våld och konflikter som kan blossa upp kring politiska val.

ikff-ghana

Ghana Election Observation Mission

Nyligen anordnades en sammankomst på Accra International Conference Centre där Adwoa Bame, nationell samordnare för WSR Ghana, sa att lanseringen bekräftar den viktiga roll som kvinnor har för att förebygga och lösa konflikter, inklusive valrelaterat våld. Adwoa Bame betonade också behovet av att alla berörda parter, politiska ledare och deras anhängare, gör allt i sin makt för att främja en lugn och stabil valkampanj för att upprätthålla freden i landet.

För att involvera ungdomsgrupper i processen anslöts ”Concerned African Youth Forum” till Women’s Situation Room. Det är ett afrikanskt forum för ledarskap för unga som är engagerade i de utvecklingsutmaningar de möter på den afrikanska kontinenten.

Som en del av processen genomförde Women’s Situation Room Ghana en fredsmarsch den 17 november där flera tusen kvinnor deltog i landets alla tio regioner.

 

 

 

TAGS →
 

© 2020 IKFF | Alla rättigheter reserverade | Om hemsidan | Webbansvarig