Intervju: Försvaret firar Nato och 8 mars – med kampanj för kvinnliga soldater - IKFF
Hem » IKFF i media » Intervju: Försvaret firar Nato och 8 mars – med kampanj för kvinnliga soldater

Intervju: Försvaret firar Nato och 8 mars – med kampanj för kvinnliga soldater

Natointräde och internationella kvinnodagen. Det firar Försvarsmakten med en påkostad reklamkampanj som ska göra försvaret mer attraktivt för kvinnor. Historielös pinkwashing, tycker Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet. Ett viktigt ställningstagande, anser Försvarsmakten.

Läs hela artikeln i ETC.

Fem stridsmålade kvinnliga soldater med varsitt kraftigt handeldvapen tittar bestämt in i kameran. Det är vad som utgör Svenska Dagbladets förstasida på fredagen. Bilden är en del av en påkostad annonskampanj som Försvarsmakten rullar ut dagen efter att Natointrädet till slut blivit ett faktum under pompa och ståt i Washington.

Hos Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) jublar man inte över Försvarsmaktens sätt att uppmärksamma 8 mars. ”Ren pinkwashing”, kallar kommunikationsansvariga Elin Liss kampanjen. Med det menar hon att Försvarsmakten använder en påkostad reklamkampanj för att förbättra sitt rykte i jämställdhetsfrågor. 

– Försvarsmakten är inte en jämställd myndighet. Vi har sett hur kvinnors vittnesmål om sexuella trakasserier och diskriminering inte tas på allvar. Då borde man använda den här dagen till att fokusera på det internt, inte till att göra reklam, säger Elin Liss.

Elin Liss ifrågasätter att Försvarsmakten överhuvudtaget använder internationella kvinnodagen i en reklamkampanj.

– Det är historielöst. Kampen för kvinnors rättigheter är nära sammankopplad med fredsrörelsen och kvinnors kamp för fred. Ökad militarisering är aldrig bra för kvinnors rättigheter.

När försvaret rustas upp sker det på bekostnad av välfärden, vilket drabbar kvinnor särskilt hårt, anser Elin Liss.

– När pengar satsas på upprustning istället för äldrevård och förlossningsvård får det stora konsekvenser för kvinnors liv.

Relaterade artiklar