Före detta Luleåbon Malin Nilsson är sedan en tid tillbaka generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet. Hon är starkt kritisk till att Sverige ska gå med i Nato.
Malin Nilsson flyttade från Norrbotten 2006 men har fortfarande sin familj i Luleå. I dag är hon generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF med kontor i Stockholm. IKFF är en internationell feministisk fredsorganisation som jobbar med att förebygga konflikter genom att öka kvinnors deltagande och verka för nedrustning. Hon är starkt kritisk till att Sverige nu, av allt att döma, kommer att ansöka om medlemskap i Nato.
– Jag är uppriktigt arg. Ett medlemskap i Nato förebygger inga konflikter utan snarare ökar konflikterna mellan stormakterna och dra in Sverige i framtida konflikter, säger Malin Nilsson och fortsätter:
– Nu tvingas Sverige att ta del av allt som Nato står för.
Enligt Malin Nilsson är Sverige och världen tryggare utan Nato.
– Vår analys är också att Vladimir Putin inte på något sätt är ofarlig men vi tror att det går att påverka den rörelse med aktivister som finns i Ryssland. Aktivister som just nu är kraftigt förtryckta. Tyvärr har Sverige genom åren minskat biståndet till de ryska demokratiaktivisterna, säger hon.
Nilsson förstår att en svensk ansökan att bli Natomedlem kan bli svår att stoppa i det här läget.
– Det här verkar vara väl förberett men jag anser att beslutet är en fars då det inte varit en öppen dialog, säger hon.
Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet med Malin Nilsson i spetsen får nu inrikta sig på andra saker.
– Den närmaste tiden kommer vi att lyfta fram vilket felaktigt beslut det är att söka medlemskap i Nato. Framåt ser vi att Sverige, för att överhuvudtaget kunna arbeta aktivt för kärnvapennedrusta, måste skriva under FN:s kärnvapenförbud och därmed ta tydligt avstånd från Nato:s kärnvapendoktrin.
2015 tilldelades ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) Nobels fredspris. IKFF är med och driver ICAN i Sverige. Var betyder det här för fredsrörelsen?
– Jättemycket! Fredspriset har verkligen hjälpt till att sätta fokus på kärnvapenfrågan och vi ser ett helt annat intresse från allmänheten nu än tidigare. Att Nobelkommittén valde att ge priset till en civilsamhällesorganisation hoppas jag också har ökat förståelsen för hur mycket arbete som bedrivs i organisationer som IKFF och att vanliga människor kan påverka även den globala politiken.
Publicerad i Norrbottens-kuriren och Norrländska Socialdemokraten.