Kommentar: Nato och militära allianser aldrig kan vara ett alternativ för fred - IKFF
Hem » IKFF i media » Kommentar: Nato och militära allianser aldrig kan vara ett alternativ för fred

Kommentar: Nato och militära allianser aldrig kan vara ett alternativ för fred

En av de organisationer som deltog i demonstrationen är Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF. De säger att de står fast vid att Nato och militära allianser aldrig kan vara ett alternativ för fred. Samt att ett medlemskap skulle kunna innebära att Sverige börjar delta i kärnvapenplanering och övningar.

– Vi ser att ett Nato-medlemskap skulle försvaga Sveriges möjligheter att verka för fred och avspänning men också att driva en självständig utrikespolitik. Vi ser enorma risker med att behöva kompromissa med Polen, Turkiet och USA i den här typen av frågor, säger IKFF:s generalsekreterare Malin Nilsson.

IKFF menar att det är betydligt större risk att det uppstår konflikt mellan Ryssland och Nato än mellan Ryssland och Sverige.

– Vi anser, precis som många försvarsexperter, att det fortfarande är väldigt osannolikt att Ryssland skulle gå till enskilda angrepp mot Sverige, säger Malin Nilsson.

Många som har svängt menar att säkerhetsläget förändrats i och med Rysslands invasion, och att det därför inte går att hålla fast vid den alliansfria linjen. Håller ni inte med om det?

– Det är klart att det som hände den 24 februari har påverkat global fred och säkerhet enormt. Men jag skulle säga att vår analys aldrig baserats på att Putin skulle vara ofarlig. Vi har alltid sett Ryssland som en väldigt aggressiv aktör. Det här är det ultimata beviset på vad en diktator med kärnvapen kan göra. Men vår lösning på det har alltid varit nedrustning och diplomati.

Hur tycker ni att Nato-debatten har varit de senaste månaderna?

– Jag är besviken på hur media och public service har låtit ja-rösterna ta så mycket mer plats än de kritiska rösterna. Sen har fredsrörelsen fått ta emot väldigt mycket aggressiv kritik för att vi står fast vid vår analys. Nu är det plötsligt väldigt provocerande att stå upp för det som tidigare varit Sveriges paradgren, det vill säga fred och nedrustning. Det är lite skrämmande hur snabbt det har gått, säger Malin Nilsson.

Läs hela artikeln i Dagens Arena.

Relaterade artiklar