Kvinna, liv, frihet – 1 år sedan Jina Amini dödades - IKFF
Hem » Kvinnor, fred och säkerhet » Kvinna, liv, frihet – 1 år sedan Jina Amini dödades

Kvinna, liv, frihet – 1 år sedan Jina Amini dödades

Idag är det ett år sedan kurdiska Jina (Mahsa) Amini dödades i Iran. Det väckte en protestvåg mot regimens förtryck, ledd av kvinnor och unga runt om i landet. Idag tänker vi extra mycket på Jina och alla andra som förlorat livet det senaste året för att de stått upp för sina rättigheter. Vi glömmer inte.

Regimens förtryck fortsätter men kampen för frihet kan inte tystas.

På vår nationella kongress i maj antogs ett uttalande till stöd för kvinnors rättigheter i Iran samt Afghanistan. Nedan följer ett utdrag. Du kan läsa hela här.

Uttalande från IKFF:s kongress maj 2023

”Kvinnor och flickor som nu, i denna stund, kämpar för sina mänskliga rättigheter är de i Iran, som med mod och ledarskap möter ett enormt patriarkalt förtryck. Jina (Mahsa) Amini blev efter sin brutala död 2022 en symbol för rätten till frihet, och många unga har sen dess fått offra sina liv. Ändå fortsätter kampen. Längtan efter frihet kan inte stoppas.

IKFF ser fram emot ett fritt Iran. Vi ser fram emot den dag då vi kan välkomna en iransk IKFF-sektion till vår globala rörelse.

Kvinna, liv, frihet/Jin Jiyan Azadi

Idag, den 14 maj 2023 i Malmö, på Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihets högsta beslutande organ, den nationella kongressen, står vi i solidaritet med flickor och kvinnor i Afghanistan och Iran. Vi kräver att Sverige gör allt som är möjligt för att stötta de som modigt fortsätter kampen för fred och frihet.”

På vår internationella hemsida skriver Nela Porobić Isaković, som arbetar med feministisk ekonomi på Internationella IKFF (WILPF) om bosniska aktivisters solidaritet.

Relaterade artiklar