Nato-kritiker: ”En historisk felprioritering – Sverige säkrare utanför Nato” - IKFF
Hem » IKFF i media » Nato-kritiker: ”En historisk felprioritering – Sverige säkrare utanför Nato”

Nato-kritiker: ”En historisk felprioritering – Sverige säkrare utanför Nato”

Åsikten om att Sverige bör gå med i militäralliansen Nato har blivit legio men många inom fredsrörelsen är kritiska och anser att militär alliansfrihet vore säkrare för Sverige.

Artikeln publicerades i Dagens Nyheter den 7 juli 2023.

Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF, är också emot ett svenskt Natomedlemskap.

– Militärallianser bygger inte fred. Militär upprustning skapar tvärtom förutsättningarna för krig. Nato är också en kärnvapenallians. Vi går inte med på att hota med massmord på civila. Det gör ingen säkrare, utan upprätthåller otrygghet i världen, säger Lina Hjärtström, ansvarig för politiskt påverkansarbete på IKFF.

Hon anser att investeringar i demokrati, civilsamhälle och jämställdhet är effektiva konfliktförebyggande metoder.

– Det sätts nu åt sidan till förmån för militär upprustning. Sverige blir säkrare om hela världen blir fredligare, och det åstadkommer vi inte genom kärnvapenallianser, säger Lina Hjärtström.

Som opolitisk feministisk organisation, är det någon annan fråga kopplat till Nato-processen som ni driver?

– Regeringen har sagt att Nato-medlemskapet inte får några konsekvenser för jämställdheten. Vi varnar för att det är falskt och en mycket naiv syn på Nato. Nato-medlemskapet kommer omfördela offentliga resurser i Sverige på sätt som drabbar kvinnor oproportionerligt och kring platser som militärbaser ökar ofta prostitution och exploatering av kvinnors kroppar.

Relaterade artiklar