Ny bok porträtterar IKFF Afghanistans ordförande Jamila Afghani - IKFF
Hem » Systersektioner » Afghanistan » Ny bok porträtterar IKFF Afghanistans ordförande Jamila Afghani

Ny bok porträtterar IKFF Afghanistans ordförande Jamila Afghani

Åsne Seierstads nya bok Afghanerna porträtterar IKFF (WILPF på engelska) Afghanistans ordförande och internationella viceordförande Jamila Afghani, hennes uppväxt, väg in i utbildning och politik, kampen för kvinnors rättigheter och hennes flykt från Afghanistan när talibanerna återtog makten år 2021. Jamila är en av tre personer som boken gestaltar.

”Detta är Afghanistan efter talibanernas återkomst. Tre öden i ett land som varit uppmarschområde och spelplan för olika stormakter sedan Alexander den stores dagar.

Afghanerna är Åsne Seierstads återkomst till landet tjugo år efter Bokhandlaren i Kabul. Hon berättar historierna om dem som flydde undan talibanerna och om dem som blev kvar. I en bok som är både informativ, medryckande, välformulerad och djupt empatisk tecknar hon inte bara porträtt av tre människor som alla väljer sin egen väg, utan följer trådar tillbaka i landets historia som förklarar varför Afghanistan ständigt är i krig med sig självt och omvärlden.”

Boken ges ut på förlaget Polaris.

”Den värsta farhågan var det som nu har hänt”. Läs intervju med Jamila i vår medlemstidning Fred&Frihet nr 4 2021 (s.6).

”Omvärlden har bedragit kvinnorna i Afghanistan” Läs intervju med Jamila i FemPers Nyheter efter att hon tilldelades Anna Lindhpriset förra året.

Relaterade artiklar