Pressmeddelande: Vi lämnar med glädje över facklan till årets fredspristagare! - IKFF
Hem » Systersektioner » DR Kongo » Pressmeddelande: Vi lämnar med glädje över facklan till årets fredspristagare!

Pressmeddelande: Vi lämnar med glädje över facklan till årets fredspristagare!

Vi lämnar som förra årets fredspristagare med stor glädje över facklan till årets fredspristagare Denis Mukwege och Nadia Murad.

Nobels fredspris 2018 tilldelas Denis Mukwege och Nadia Murad för deras ansträngningar för att sätta stopp för användandet av sexuellt våld som vapen i krig och väpnad konflikt. Båda pristagarna har bidragit till att belysa och bekämpa sådana krigsförbrytelser.

– Vi är mycket glada över Nobelkommitténs val. Det är viktigt att konfliktrelaterat sexualiserat våld synliggörs och tas på allvar och att skammen försvinner. Murad och Mukwege har båda gjort enorma insatser för detta, ofta med fara för sitt eget liv, säger Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF.

Doktor Mukwege har outtröttligt behandlat kvinnor som utsatts för konfliktrelaterat sexualiserat våld på sin klinik i östra DR Kongo. Nadia Murad har gång på gång vittnat om det helvete som yazidiskaflickor och kvinnor utsatts för. Genom att berätta sin historia har hon bidragit till att bryta det starka tabu och den skam som drabbar kvinnor som har utsatts för sexualiserat våld och lagt skulden där den hör hemma, på förövarna.

– Vi hoppas att priset också ska sätta ljus på själva grundproblemen. Vi måste satsa på att förebygga konflikter genom att adressera grundorsakerna, stoppa vapenspridningen, utmana patriarkala strukturer och öka kvinnors deltagande. Vi vill inte ha jämställda krig, vi vill ha jämställd fred, säger Malin Nilsson.

IKFF Sverige har ett nära samarbete med vår systersektion i DR Kongo. Årets Nobelpris sätter ljus på en osynlig konflikt i en orolig tid. Presidentvalet, som flera gånger skjutits upp, planeras nu hållas i december.

– Vi vet att vår systersektion i DR Kongo gläds åt Nobelkommitténs beslut. Vi hoppas att priset också ökar pressen på den kongolesiska regeringen att skapa förutsättningar för ett demokratiskt och fredligt val senare i år, säger Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF.

Nadia Murad är den 17:e kvinnan som tilldelas Nobels fredspris.

– Det är viktigt att kvinnors outtröttliga arbete för fred och rättvisa synliggörs runt om i världen. Kvinnor kämpar med dessa frågor varje dag trots ett enormt motstånd, små resurser och många gånger direkta hot. Årets pris är ett erkännande av det arbetet, säger Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF.

IKFF driver ICAN, som mottog Nobels fredspris 2017, i Sverige tillsammans med Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Kontakt:
Elin Liss, kommunikationsansvarig IKFF
Tel: 073-6471971
Mejl: elin.liss@ikff.se

Relaterade artiklar